A- A+
Δε θα χρηματοδοτεί επιχειρήσεις που απασχολούν ανασφάλιστους εργαζομένους η Τράπεζα Πειραιώς
Απόφαση για τη μη χρηματοδότηση επιχειρήσεων που απασχολούν ανασφάλιστους εργαζομένους έλαβε η γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς, με σχετικό ψήφισμα.

Ειδικότερα, οι μέτοχοι εξουσιοδότησαν το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας να μην χρηματοδοτεί καμία επιχείρηση ή οικονομική μονάδα που δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της ως προς την προστασία των εργαζομένων της από την ανασφάλιστη ή αδήλωτη εργασία.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ομίλου της Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, «σήμερα παρά ποτέ η Τράπεζα θεωρεί επιτακτική ανάγκη να υπερασπιστεί αυτήν την πάγια αρχή της, που συνοψίζεται στη λέξη σεβασμός στην εργασία και στις σχέσεις με το συναλλακτικό της κοινό».

Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι τα φαινόμενα αυτά είναι εντελώς απαράδεκτα για τον πολιτισμό μας και το υγιές μοντέλο ανάπτυξης το οποίο επιδιώκουμε ως χώρα, γι αυτό οφείλουμε όλοι να τα εξαλείψουμε.

Όλο το ψήφισμα

Αναλυτικά το ψήφισμα αναφέρει:

«Η συνεδρίαση της σημερινής, ιδιαίτερα σημαντικής Γενικής Συνέλευσης (της ιστορικότερης ίσως στην πορεία της Τράπεζας Πειραιώς), θα πρέπει να επισφραγιστεί με τη σύντομη διακήρυξη των βασικών αρχών που θα διέπουν τη συναλλακτική της δραστηριότητα και θα αποτελούν το Κοινωνικό της Συμβόλαιο και τον Καταστατικό της Χάρτη.

Η Τράπεζα Πειραιώς διακρίθηκε στον ελληνικό τραπεζικό χώρο, όχι μόνο επειδή διαχειρίστηκε σωστά τα οικονομικά της μεγέθη, αλλά και επειδή είναι από τους πρώτους Οργανισμούς που υιοθέτησε και πιστά τήρησε τις αρχές του Οικονομικού Συμφώνου του ΟΗΕ για την υπεράσπιση, μεταξύ των άλλων, της εργασίας και του εργαζόμενου.

Στο αντίξοο οικονομικό περιβάλλον των τελευταίων ετών κατάφερε όχι μόνο να διατηρήσει αλλά και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, απασχολώντας περισσότερους από 25.000 εργαζόμενους.

Από το ξεκίνημά της και σταθερά μέχρι σήμερα έχει αποκηρύξει, σε θεσμικό, αλλά και σε πρακτικό επίπεδο κάθε μορφή παράνομης εργασίας, έχοντας δείξει έμπρακτα ότι ο σεβασμός στην εργασία είναι το πρώτο δείγμα πολιτισμού, ο ακρογωνιαίος λίθος της υγιούς και μακρόπνοης ανάπτυξης. Η διεθνής αναγνώριση για την θετική της πορεία αποτελεί την επιβράβευση για τη διαχρονική προσήλωσή της στις ανθρώπινες αξίες και ιδίως στην εργασία, ανεξάρτητα από τις οικονομικές συνθήκες.

Σήμερα παρά ποτέ η Τράπεζα θεωρεί επιτακτική ανάγκη να υπερασπιστεί αυτήν την πάγια αρχή της, που συνοψίζεται στη λέξη ΣΕΒΑΣΜΟΣ στην εργασία και στις σχέσεις με το συναλλακτικό της κοινό. Θα εντάξει στις προϋποθέσεις στήριξης και χρηματοδότησης κάθε είδους επιχειρηματικότητας, σε ατομική ή εταιρική βάση, όχι μόνο τα λογιστικά μεγέθη, αλλά και την πιστή προσήλωση σε μία βασική αρχή : Καμία οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα δεν θα πρέπει να θίγει εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Για το λόγο αυτό η Γ.Σ. εξουσιοδοτεί αλλά και εντέλει το Δ.Σ. της Τράπεζας να μην χρηματοδοτεί καμία επιχείρηση ή οικονομική μονάδα που δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της ως προς την προστασία των εργαζομένων της από την ανασφάλιστη ή αδήλωτη εργασία».