A- A+
Δάνειο από το λογαριασμό τους πήραν αρκετοί στην καραντίνα μέσω υπεραλάνηψης

Αύξηση μετά από 6 μήνες συνεχούς πτώσης σημείωσαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας τα υπόλοιπα των δανείων μέσω της υπηρεσίας υπερανάληψης.

Πρόκειται για τον πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο δανεισμού, ο οποίος δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος στη χώρα μας, παρ΄ ότι έχει αρκετά πλεονεκτήματα, όπως πχ. οι απλές διαδικασίες και το χαμηλό επιτόκιο.

Η υπηρεσία της υπερανάληψης παρέχεται μέσω τρεχούμενων καταθετικών λογαριασμών.

Ανοιχτό όριο

Ο καταθέτης έχει στη διάθεσή του ένα πιστωτικό όριο, που έχει εγκριθεί από την τράπεζα, το οποίο μπορεί ανά πάσα στιγμή να χρησιμοποιήσει, εφόσον τελείωσαν τα δικά του χρήματα.

Το μόνο που έχει να κάνει είναι να κάνει ανάληψη των μετρητών που χρειάζεται σε ένα ΑΤΜ και τα χρήματα είναι άμεσα διαθέσιμα.

Η εξόφληση  γίνεται με κατάθεση στον ίδιο λογαριασμό, η οποία μπορεί να προέρχεται από τη μισθοδοσία ή τη σύνταξη του καταθέτη.

Τα μέσα επιτόκια της κατηγορίας διαμορφώνονται στο 10,80% περίπου με βάση τα υπόλοιπα που έχουν αντλήσει οι πελάτες των τραπεζών.

Μπορεί ωστόσο, το κόστος να διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, ανάλογα με την τράπεζα, ενώ σε λογαριασμούς μισθοδοσίας ένα ποσό παρέχεται ακόμη και άτοκα.

Η αύξηση των υπολοίπων

Από τον περασμένο Μάρτιο τα υπόλοιπα της συγκεκριμένης κατηγορίας δανεισμού αυξήθηκαν κατά 8% περίπου ή 31 εκατ. ευρώ στα 399 εκατ. ευρώ.

Φαίνεται ότι αρκετοί καταθέτες επέλεξαν να σηκώσουν χρήματα από τους λογαριασμούς τους για την ικανοποίηση των αναγκών τους, μετά την ενεργοποίηση του lockdown.

Πρόκειται για εναλλακτική της χρήσης των πιστωτικών καρτών για ανάληψη μετρητών, η οποία ωστόσο έχει χαμηλότερο κόστος.

Έστω ότι έχετε στη διάθεσή σας όριο υπερανάληψης 2.000 ευρώ και ο λογαριασμός σας έχει υπόλοιπο 1.000 ευρώ.

Κάποια έκτακτα έξοδα προκύπτουν και τα 1.000 ευρώ δε σας φτάνουν. Τώρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, για παράδειγμα, άλλα 400 ευρώ από το όριο που η τράπεζα σάς έχει διαθέσει, για να καλύψετε τις ανάγκες σας άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις.

Το ποσό αυτό θα αποπληρωθεί με την επόμενη μισθοδοσία σας.

Συγκρίνετε σε 1΄ όλα τα επιτόκια της υπηρεσίας υπερανάληψης