A- A+
Δάνεια: Ποιοι κλάδοι μαζεύουν το περισσότερο χρήμα εν μέσω πανδημίας

Με υψηλούς ρυθμούς συνεχίστηκε και τον Οκτώβριο η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας από τις τράπεζες, για τη στήριξη υγειών επιχειρήσεων.

Στην πλειονότητά τους τα νέα δάνεια αφορούν δράσεις επιδότησης ή εγγυοδοσίας από το Δημόσιο, τα οποία μέχρι στιγμής εκτιμάται ότι έχουν φτάσει τα 5 δισ. ευρώ.

Πέραν από αυτά όμως, ειδικά σε μεγάλες επιχειρήσεις, οι τράπεζες έχουν αυξήσει μετά από αίτημα των πελατών τους, τα χρηματοδοτικά όρια μέσω απευθείας δικών τους πιστώσεων.

Τα νέα στοιχεία της ΤτΕ

Τον Οκτώβριο του 2020, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε σε 2,5% από 2,4% τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 247 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 623 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Οκτώβριο του 2020, ήταν αρνητική κατά 55 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 714 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 7,5%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (ΜΧΕ) αυξήθηκε σε 8,6% από 8,3% τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 72 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 660 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Θετική πιστωτική επέκταση εμφάνισαν για πρώτη φορά και οι δανειοδοτήσεις προς ελεύθερους επαγγελματίες, κυρίως λόγω της δράσης επιδότησης δόσεων ΤΕΠΙΧ ΙΙ, που έφτασε τα 2 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 17 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 3 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ωστόσο, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους αυξήθηκε σε 0,5% από -0,2% τον προηγούμενο μήνα.

ADVERTISEMENT

Ποιοι κλάδοι μαζεύουν το χρήμα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία που δείχνουν τους ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης ανά κλάδο, τα οποία αποτυπώνουν τη δυναμική των χρηματοδοτήσεων ανά τομέα της οικονομίας.

Σύμφωνα με αυτά, οι ρυθμοί πιστωτικής επέκτασης το τελευταίο τρίμηνο είναι οι εξής: