A- A+
Χρησιμοποιήστε έξυπνα τις πιστωτικές σας κάρτες για πληρωμές φόρων και κερδίστε

Σημαντικό όφελος ως προς τη χρονική διάρκεια αποπληρωμής των φόρων τους χωρίς καμία επιβάρυνση, προσφέρουν στους πολίτες οι πιστωτικές κάρτες.

Εάν το διάθεσιμο όριό τους επαρκεί για την εξόφληση των βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία, η χρήση τους είναι πιο συμφέρουσα σε σχέση με τη χρέωση ενός καταθετικού λογαριασμού.

Υπό την προϋπόθεση όμως πως όταν έλθει ο λογαριασμός της κάρτας θα πληρωθεί στην ώρα, ώστε να μην υπάρχει καμία επιβάρυνση σε τόκους, αλλά μόνο κέρδος.

Οι εναλλακτικές

Ειδικότερα, οι εναλλακτικές των φορολούμενων όταν πληρώνουν με την πιστωτικής τους κάρτα είναι οι εξής:

- Εφάπαξ εξόφληση όλου του φόρου

Κερδίζετε την έκπτωση του 2% που προβλέπεται για εφάπαξ αποπληρωμές και μετατίθεται η ημερομηνία πληρωμής του μειωμένου ποσού έως και κατά 50 ημέρες αργότερα.

- Εφάπαξ εξόφληση όλου του φόρου αλλά με άτοκες δόσεις

Σε αυτήν την περίπτωση κερδίζετε την έκπτωση του 2% και το υπόλοιπο ποσό μπορεί να εξοφληθεί στην τράπεζα σε έως και 12 άτοκες δόσεις.

Δηλαδή, η πρώτη δόση πληρώνεται έως και 50 ημέρες αργότερα και οι επόμενες κάθε μήνα μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2021.

- Εξόφληση κάθε μίας εκ των 8 μηνιαίων δόσεων σε έως και 12 άτοκες δόσεις με την πιστωτική κάρτα.

Χάνετε την έκπτωση του 2% που προβλέπεται για εφάπαξ πληρωμές, ωστόσο η περίοδος αποπληρωμής επεκτείνεται έως και το Φεβρουάριο του 2022.



Η σημασία της ημερομηνίας πληρωμής

Πολύ σημαντικό για να επωφεληθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο από τη λειτουργία της πίστωσης μέσω των καρτών είναι το πότε θα δώσετε την εντολή στην τράπεζα.

Αυτή θα πρέπει να γίνει πριν την τελική προθεσμία πληρωμής του φόρου και μετά από την τελευταία έκδοση λογαριασμού της πιστωτικής σας κάρτας.

Για παράδειγμα, εάν ο λογαριασμός της κάρτας σας εκδίδεται στις 25 κάθε μήνα και θέλετε να πληρώσετε τη δόση που λήγει στις 31/8, τότε θα πρέπει να δώσετε την εντολή από τις 25/8 έως και τις 31/8.

Με τον τρόπο αυτό θα είστε εμπρόθεσμοι για την εφορία και το ποσό που χρεώσατε στην πιστωτική θα εμφανιστεί στο λογαριασμό της 25ης Σεπτεμβρίου και θα πρέπει να πληρωθεί περί τα μέσα Οκτωβρίου.

Αν η εντολή δοθεί πριν τις 25 Αυγούστου, τότε το ποσό θα εμφανιστεί στην κάρτα στο λογαριασμό του Αυγούστου και θα πρέπει να πληρωθεί έως και τα μέσα Σεπτεμβρίου περίπου.

Χάνεται δηλαδή 1 μήνα άτοκης περιόδου χάριτος.

Παράδειγμα για 1.000 ευρώ

Στον ακόλουθο πίνακα φαίνονται οι εναλλακτικοί τρόποι αποπληρωμής του εφετινού φόρου εισοδήματος.

Επιλέξαμε τα 1.000 ευρώ στο παράδειγμα, ώστε να μπορέσετε να υπολογίσετε τις δόσεις για το φόρο σας πιο εύκολα.

Το χρονοδιάγραμμα διαμορφώνεται ως εξής: