A- A+
Χρησιμοποιείς κάρτες για τις αγορές σου; Κερδίζεις έκπτωση 3% στο φόρο
Στην παροχή έκπτωσης επί του φόρου στους καταναλωτές που χρησιμοποιούν τη χρεωστική ή την πιστωτική τους κάρτα στις αγορές του, φαίνεται ότι προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών.

Η κυβέρνηση καταλήγει σε μία τακτική «καρότο και μαστίγιο» με στόχο την αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ, δίνοντας από τη μία πλευρά κίνητρα στους καταναλωτές για τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών και επιβάλλοντας ποινές σε όσους δε συλλέγουν αποδείξεις.

Συγκεκριμένα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει την παροχή έκπτωσης 3% επί των αγορών που θα πραγματοποιούνται από το 2012 με κάρτα, χρεωστική ή πιστωτική, η οποία θα αφαιρείται από το φόρο εισοδήματος.

Έτσι αν κάποιος διενεργήσει αγορές με πλαστικό χρήμα ύψους 10.000 ευρώ και ο φόρος του ανέρχεται βάση των εισοδημάτων του στα 1.200 ευρώ, θα πληρώσει τελικά στην εφορία 300 ευρώ λιγότερα, δηλαδή 900 ευρώ.

Το ίδιο κίνητρο μπορεί να προσφέρεται και εάν γίνεται χρήση της φοροκάρτας στις αγορές. Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει στον έλεγχο των επιχειρήσεων λιανικής, οι οποίες φοροδιαφεύγουν μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων.

Ο έλεγχος του ΦΠΑ

Εάν η συναλλαγή περάσει από το μηχανάκι της τράπεζας, είτε μέσω της φοροκάρτας ή των τραπεζικών καρτών, θα υπάρχει άμεση ενημέρωση στο υπουργείο για το ΦΠΑ που πρέπει να καταβάλλει στο τέλος κάθε μήνα η επιχείρηση.

Εξάλλου, υπάρχουν σκέψεις για παρακράτηση του ΦΠΑ από τις τράπεζες σε περίπτωση που η συναλλαγή γίνεται με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, μέτρο που θα αυξήσει τη ρευστότητα στα Ταμεία του κράτους.

Βέβαια, ακόμη τίποτα δεν είναι οριστικό. Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται μέσα στο Νοέμβριο, όταν και θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.

Πρόστιμο 100 ευρώ σε όσους δε ζητούν αποδείξεις

Με επιβολή προστίμων θα τιμωρεί το υπουργείο Οικονομικών όσους καταναλωτές συλλαμβάνονται να πραγματοποιούν αγορές προϊόντων ή υπηρεσιών χωρίς να παίρνουν τη σχετική απόδειξη.

Συγκεκριμένα, μελετάται η προώθηση του συγκεκριμένου μέτρου, με στόχο την ενίσχυση του «κινήματος των αποδείξεων», που τους τελευταίους μήνες έχει ατονήσει.

Με βάση το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, τα κλιμάκια του ΣΔΟΕ που ελέγχουν τις επιχειρήσεις, θα έχουν τη δυνατότητα να «κόβουν» πρόστιμα και στους καταναλωτές που δε φέρουν αποδείξεις για τις αγορές που έχουν πραγματοποιήσει.

Οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται στο δρόμο, έξω από καταστήματα ή γραφεία που στεγάζουν ιατρεία, δικηγόρους κτλ.

Η σχετική ρύθμιση αναμένεται να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τον ερχόμενο μήνα, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος της χώρας.

Ποινή 10% στις αποδείξεις που δε συλλέχθηκαν

Το ύψος των αποδείξεων που πρέπει να συλλέγουν από το 2012 οι φορολογούμενοι ανέρχεται στο 25% του εισοδήματός τους με μέγιστο όριο τα 15.000 ευρώ.

Για τα ποσά που δεν συλλέχθηκαν, ο φορολογούμενος θα πληρώνει ποινή επί του ύψους τους.

Συγκεκριμένα, αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών του φορολογουμένου υπολείπεται του πιο πάνω ποσού, τότε επί της διαφοράς θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%).