A- A+
Χρήση στοιχείων εισόδου του Taxis με κωδικό μίας χρήσης όπως στο e-banking

Επιπλέον δικλείδες ασφαλείας για την προστασία των στοιχείων εισόδου στο Taxisnet, θα εισάγει εφέτος το υπουργείο Οικονομικών, λόγω της ευρείας πλέον χρήσης τους σε πλήθος εφαρμογών.

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα, οι φορολογούμενοι δεν έδιναν και τόσο σημασία στους συγκεκριμένους κωδικούς, τους οποίους εύκολα έδιναν σε τρίτους, πχ. σε λογιστές για να τους χρησιμοποιήσουν.

Το πρόβλημα

Πλέον όμως οι κωδικοί αυτοί χρησιμοποιούνται σε πληθώρα εφαρμογών, τόσο μέσω του gov, όσες και σε υπηρεσίες τρίτων για λόγους ταυτοποίησης.

Αν λοιπόν, η είσοδος σε κάποια υπηρεσία δεν προβλέπεται κάποια μέθοδος ισχυρής ταυτοποίησης του χρήστη, τίθεται σοβαρό ζήτημα ασφαλείας.

Για παράδειγμα, η είσοδος στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ δεν απαιτεί τίποτε άλλο πέραν των κωδικών Taxis. Το ίδιο συμβαίνει και με τη θυρίδα μας στο gov ή με τον e-ΕΦΚΑ.

ADVERTISEMENT

Ποια είναι η λύση

Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιέται ένα project που όταν ολοκληρωθεί δεν θα είναι δυνατή η πρόσβαση σε υπηρεσίες μόνο με τη χρήση των κωδικών Taxis.

Κάθε φορά που εισάγονται τα στοιχεία αυτά σε μία υπηρεσία, η είσοδος θα ανοίγει μόνο με τη χρήση κωρικού μίας χρήσης, που θα αποστέλλεται εκείνη τη στιγμή στο κινητό του πολίτη.

Μόλις εισάγει τον κωδικό μίας χρήσης στο ειδικό πεδίο, θα αποκτά πλήρη πρόσβαση στη σελίδα που θέλει να επισκεπτεί.

Το ίδιο γίνεται σήμερα με την υπηρεσία έκδοσης υπεύθυνων δηλώσεων ή εξουσιοδοτήσεων, ενώ και οι τράπεζες δεν επιτρέπουν συναλλαγές χωρίς την ισχυρή ταυτοποίηση του επισκέπτη στο e-banking του.