A- A+
Χρέος 212 χιλ. ευρώ «έσβησε» δανειολήπτης - Στις 20.000 οι εκκρεμείς υποθέσεις
Τη διαγραφή χρέους της τάξης των 212 χιλιάδων ευρώ πέτυχε δανειολήπτης από τη Θεσσαλονίκη, διασώζοντας ταυτόχρονα και την πρώτη του κατοικία, επωφελούμενος το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Τη σχετική απόφαση έλαβε το Ειρηνοδικείο Πτολεμαΐδας, το οποίο έκοψε τις οφειλές του από στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια και κάρτες που έφταναν τα 315 χιλιάδες ευρώ, κατά το ένα τρίτο.

Ο 46χρονος δανειολήπτης, δημόσιος υπάλληλος, έγγαμος και πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, δέχτηκε την εξωδικαστική συνδρομή της οργάνωσης ΕΚΠΟΙΖΩ, στην οποία είναι μέλος.

Με την απόφαση του Ειρηνοδικείου, το χρέος προς τις τράπεζες μειώθηκε κατά 212.000 ευρώ.

Στα 230 ευρώ η νέα δόση

Συγκεκριμένα, ο 46 χρονος θα καταβάλλει για μια τετραετία το ποσό των 1.000 ευρώ το μήνα, ενώ για τα επόμενα 17 χρόνια η δόση πέφτει στα 230 ευρώ.

Το δικαστήριο μάλιστα εξαίρεσε την εκποίηση της κύριας κατοικίας του, ένα διαμέρισμα πρώτου ορόφου 120 τετραγωνικών μέτρων.

Το σκεπτικό της απόφασης είναι ότι έχει μειωθεί κατά το ένα τρίτο ο μισθός του δανειολήπτη, ο οποίος εκτός από τα παιδιά του συντηρεί και τους ασθενείς γονείς του.

Εκκρεμούν 20 χιλ. υποθέσεις

Σύμφωνα με την οργάνωση, στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας εκκρεμούν σήμερα 20.000 υποθέσεις δανειοληπτών που ζητούν κούρεμα ή ρύθμιση.

Οι υποθέσεις που κατατίθενται σήμερα εκτιμάται ότι θα εξεταστούν από το ειρηνοδικείο το 2016.

Σε περίπτωση προσφυγής σε δευτεροβάθμιο δικαστήριο, θα χρειαστούν ένα με δύο χρόνια ακόμα μέχρι να εκδικαστούν.

Διαβάστε το άρθρο

* Δανειολήπτρια αύξησε το «κούρεμα» του χρέους της υποβάλλοντας έφεση