A- A+
Χρεοκόπησαν τρεις ακόμη συνεταιριστικές τράπεζες - Στην Alpha Bank οι καταθέσεις τους
Στην Alpha Bank μετά από διαγωνισμό εξπρές μεταφέρονται οι καταθέσεις των συνεταιριστικών τραπεζών Δυτικής Μακεδονίας, Δωδεκανήσου και Ευβοίας, μετά την αποτυχία αύξησης του μετοχικού τους κεφαλαίου.

Όπως ανακοινώθηκε την Κυριακή από την Τράπεζα της Ελλάδος, οι τρεις συνεταιριστικές τράπεζες παρά τις τρεις παρατάσεις της προθεσμίας, δεν κατάφεραν να ενισχύσουν με ίδια μέσα τους δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας.

Ως εκ τούτου η νομισματική αρχή αποφάσισε την εκκαθάρισή τους και τη μεταφορά του συνόλου των καταθέσεών τους, ύψους περίπου 395 εκατ. ευρώ, στην Alpha Bank, η οποία κατέθεσε προσφορά για την απόκτησή τους.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο είχαν μεταφερθεί με αντίστοιχη διαδικασία οι καταθέσεις άλλων τριών συνεταιριστικών τραπεζών στην Εθνική Τράπεζα.

Η εξυπηρέτηση των καταθετών

Σε ανακοίνωσή της η Alpha Bank αναφέρει ότι με την αναδοχή του συνόλου των καταθέσεων από την Alpha Bank διασφαλίζονται πλήρως όλες οι καταθέσεις.

Οι δικαιούχοι λογαριασμών καταθέσεων των εν λόγω Τραπεζών θα ενημερωθούν για την ημερομηνία που θα αρχίσει η εξυπηρέτησή τους από το δίκτυο Καταστημάτων της Alpha Bank, αμέσως μετά την ενσωμάτωση των απαραίτητων δεδομένων των τριών Συνεταιριστικών Τραπεζών στα συστήματα της Τραπέζης.

Η Alpha Bank θα διατηρήσει φυσική παρουσία μέσω Καταστημάτων σε απομακρυσμένες περιοχές όπου δραστηριοποιούνταν οι εν λόγω Συνεταιριστικές Τράπεζες, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του πληθυσμού των περιοχών αυτών.

H εν λόγω αναδοχή αφορά αποκλειστικά στις καταθέσεις και όχι σε άλλα στοιχεία ενεργητικού ή / και παθητικού των τριών Συνεταιριστικών Τραπεζών.

Εξάλλου, η Alpha Bank προτίθεται να προσφέρει ευκαιρίες απασχολήσεως στο προσωπικό των συνεταιριστικών τραπεζών, μετά από διαδικασία επιλογής.

Η απόφαση της ΤτΕ

Όπως ανακοινώθηκε, η Τράπεζα της Ελλάδος έκρινε απαραίτητη για τις τράπεζες Δυτικής Μακεδονίας, Δωδεκανήσου και Ευβοίας:

(1) Την ανάκληση της άδειάς τους

(2) τη μεταφορά του συνόλου των καταθέσεων στην Alpha Bank κατόπιν προσφοράς της τελευταίας σύμφωνα με την κατά νόμο διαγωνιστική διαδικασία για την εύρεση αναδόχου (αρ. 63Δ, ν. 3601/2007),

(3) Τη θέση τους σε ειδική εκκαθάριση από το προϊόν της οποίας θα ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τρίτων με τη σειρά που ορίζει ο νόμος.

Εκκαθαριστής ορίστηκε η εταιρεία ΕΡΝΣΤ & ΓΙΑΝΓΚ (ΕΛΛΑΣ) Ορκωτοί Ελεγκτές Λογιστές Α.Ε.

Σημειώνεται ότι τα κεφάλαια που είχαν κατατεθεί στους σχετικούς ενδιάμεσους λογαριασμούς για τους σκοπούς της αύξησης κεφαλαίου επιστρέφονται στους δικαιούχους τους.

Οι τράπεζες Σερρών, Πελοποννήσου και Ηπείρου αύξησαν τα κεφάλαιά τους εντός των προθεσμιών που είχαν λάβει και συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους.

Στα δικαστήρια η Δωδεκανήσου

Σε ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος, με την οποία ανακαλείται η άδεια λειτουργία της, αποφάσισε να προσφύγει η Συνεταιριστική τράπεζα Δωδεκανήσου.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «η τράπεζα δεν έκλεισε για κακοδιαχείριση, δεν έκλεισε για σκάνδαλα, δεν έκλεισε λόγω έλλειψης ρευστότητας αλλά την έκλεισαν επειδή ρύθμισε δάνεια Δωδεκανησίων τα οποία βρισκόταν σε καθυστέρηση λόγω της οικονομικής ύφεσης που ταλανίζει την χώρα».

Επιπλέον, σημειώνει πως «η απόφαση για το κλείσιμο της αντιπροσωπευτικότερης, καλύτερα οργανωμένης και της τρίτης σε κεφαλαιοποίηση Ελληνικής Συνεταιριστικής Τράπεζας, η οποία εξυπηρετούσε 15.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι απαράδεκτη».