A- A+
Έκπτωση 3% στο φόρο σε όσους κάνουν τη δήλωσή τους στο Taxis ως 31/7

Την απαλλαγή σε συγκεκριμένους φορολογούμενους από τα τεμκήρια διαβίωσης στις δηλώσεις 2021 και την παροχή έκπτωσης σε όσους τις υποβάλλουν νωρίς, αποφάσισε η κυβέρνηση.

Όπως είπε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, έχει αποφασιστεί οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος να ανοίξουν λίγο μετά το Πάσχα και η αποπληρωμή του φόρου θα γίνει όπως και πέρυσι σε 8 μηνιαίες δόσεις.

Ποιοι κερδίζουν έκπτωση

Η διαφορά με τις προηγούμενες χρονιές είναι πως όσοι κάνουν τη δήλωσή τους έως το τέλος Ιουλίου και εξοφλήσουν έως τότε εφάπαξ το φόρο που θα προκύψει, θα κερδίζουν έκπτωση 3%.

Υπενθυμίζεται πως πέρυσι η αντίστοιχη έκπτωση είχε οριστεί στο 2%.

Εναλλακτικά, ο φόρος μπορεί να πληρωθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 31/7.

Από την άλλη, όσοι υποβάλλουν τη δήλωση τον Αύγουστο, εκτός του ότι δεν θα δικαιούνται την παραπάνω έκπτωση, θα κληθούν στο τέλος του ίδιου μήνα να πληρώσουν 2 δόσεις μαζεμένες.

ADVERTISEMENT

Χωρίς τεκμήρια υπό προϋποθέσεις

Εξάλλου, θα υπάρξουν ειδικές προβλέψεις ώστε να μην φορολογηθούν οι πολίτες που επλήγησαν από την πανδημία και το εισόδημά τους μειώθηκε σημαντικά.

Πρόκειται για τις εξής 4 κατηγορίες φορολογούμενων:

  • Ελεύθεροι επαγγελματίες που πλήττονται
  • Εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή
  • Οι εργαζόμενοι που είναι στο πρόγραμμα Συν-Εργασία
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν χάσει τμήμα του ενοικίου.

Σε κάθε περίπτωση όμως είναι προϋπόθεση να μην φορολογήθηκαν με βάση τεκμήρια σε μια τουλάχιστον από τις δυο προηγούμενες χρονιές (2019, 2018).

Εξάλλου, ειδική ρύθμιση θα υπάρξει και για το μέτρο της συλλογής αποδείξεων, ώστε να μην επιβληθούν πρόστιμα σε όσους δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν τις απαιτούμενες ηλεκτρονικές δαπάνες πέρυσι.