A- A+
Χωρίς προειδοποίηση η πώληση εταιρικών δανείων σε funds - Αλλαγές και στους ιδιώτες
Καμία υποχρέωση για προειδοποίηση του οφειλέτη σε περίπτωση πώλησης του δανείου του σε fund, δε θα έχουν πλέον οι τράπεζες στα επιχειρηματικά χαρτοφυλάκια.

Με το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση, αίρεται η σχετική υποχρέωση, που όριζε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να ενημερώνουν 12 μήνες νωρίτερα τους κόκκινους οφειλέτες για την πρόθεσή τους να πουλήσουν σε τρίτο το χρέος τους.

Στην ...πυρά και οι συνεργάσιμοι

Μάλιστα, η σχετική ρύθμιση αφορά και όσους θεωρούνται συνεργάσιμοι δανειολήπτες, οι οποίοι κινδυνεύουν να βρεθούν να χρωστούν σε fund, χωρίς προηγουμένως να έχουν τη δυνατότητα αντίδρασης.

Εξάλλου, εφόσον η ρύθμιση περάσει ως έχει, δεν υπάρχει υποχρέωση των τραπεζών να προτείνουν στον πελάτη διακανονισμό των οφειλών του, πριν προχωρήσει η πώλησή τους.

Από την άλλη πλευρά, στους ιδιώτες πελάτες με κόκκινες οφειλές, δίνεται η δυνατότητα στις τράπεζες η σχετική ενημέρωση να παρέχεται και με ηλεκτρονικά μέσα.

Δηλαδή θα μπορούν να αποστείλουν SMS ή e-mail, ενώ μέχρι σήμερα είναι υποχρεωτική η αποστολή έντυπης αλληλογραφίας.

Όποιος λοιπόν δεν δει το μήνυμα την πάτησε...

Οι προθέσεις των τραπεζών

Σημειώνεται πάντως ότι οι τράπεζες δεν έχουν πρόθεση να επιλέξουν μία μέθοδο επικοινωνίας που δεν είναι αποτελεσματική.

Το σίγουρο είναι πως θέλουν να έλθουν σε επαφή με τους πελάτες τους για ρύθμιση των δανείων. Άρα αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί πηγή ανησυχίας.

Για τα επιχειρηματικά δάνεια ωστόσο που δεν εξυπηρετούνται, θα είναι πλέον στη διακριτική τους ευχέρεια αν θα επιλέξουν να έρθουν σε επαφή με τους πελάτες τους.