A- A+
Χωρίς αυτοκίνητα για 3 μήνες το κέντρο της Αθήνας - Ποιους δρόμους αφορά και οι εξαιρέσεις

Σχέδιο αποσυμφόρισης του κέντρου της Αθήνας από αυτοκίνητα θέτει άμεσα σε εφαρμογή η κυβέρνηση, αποκλείοντας τα ΙΧ για 3 μήνες σε πρώτη φάση.

Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε, αναφέρεται ότι το μέτρο θα ξεκινήσει με τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Άρα, είναι θέμα ημερών τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας να τεθούν σε ισχύ. Επιπλέον, είναι πιθανό τα μέτρα αυτά να ισχύσουν για επιπλέον 3 μήνες μετά τη λήξη της πρώτης περιόδου εφαρμογής τους.

Οι παραβάτες θα καταβάλλουν πρόστιμα 150 ευρώ, τα οποία θα βεβαιώνονται από τη Δημοτική Αστυνομία.

Ποιοι δρόμοι επηρεάζονται

Η πρώτη απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας αφορά στην Πλάκα και στην περιοχή που οριοθετείται από τις οδούς, Μητροπόλεως – Ερμού – Αθηνάς – Σταδίου – Μητροπόλεως και στο τμήμα της οδού Ερμού από την οδό Αθηνάς ως την οδό Αγ. Ασωμάτων.

Σημειώνεται όμως ότι η οδός Σταδίου παραμένει σε κυκλοφορία στο σύνολό της.

Επιπλέον, αυξάνονεται ο χώρος για τους πεζούς και όσων μετακινούνται με ήπιες μορφές, στην περιοχή του Κέντρου της Αθήνας και ειδικότερα επί των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), Φιλελλήνων, Βασιλίσσης Όλγας, Ηρώδου Αττικού και Σταδίου (από την οδό Καραγιώργη Σερβίας έως την οδό Μητροπόλεως).

Ποιοι εξαιρούνται

Από τα μέτρα αυτά εξαιρούνται:

α) μετακινήσεις οχημάτων μονίμων κατοίκων των περιοχών εφαρμογής της παρούσας

β) μετακινήσεις οχημάτων από και προς νομίμως λειτουργούντες χώρους στάθμευσης

γ) μετακινήσεις επαγγελματικών οχημάτων (TAXI) μόνο για επιβίβαση ή αποβίβαση

δ) τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Για τις μετακινήσεις των περ. α) και β), ο πολίτης πρέπει να φέρει υποχρεωτικά μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο.

Ο τρόπος ελέγχου ή/και το αποδεικτικό συνδρομής των προϋποθέσεων των περ. α) και β) καθορίζονται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων.