A- A+
Χοντρό «πέσιμο» της Alpha Bank στην τρόικα - Καλεί την κυβέρνηση να πράξει το αυτονόητο
Να πράξει το αυτονόητο, υπερασπίζοντας το εθνικό συμφέρον, στην περίπτωση που η τρόικα συνεχίσει να μην αντιλαμβάνεται την πρόοδο που έχει πετύχει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, καλεί την κυβέρνηση η Alpha Bank.

Οι οικονομολόγοι της υποστηρίζουν ότι η υλοποίηση του φετινού προϋπολογισμού δείχνει τώρα καθαρά ότι τα μέτρα που απαιτούνται για τους δημοσιονομικούς στόχους του 2013 και του 2014 μπορεί να είναι ίσως λιγότερα από εκείνα που στηρίζονται στις εξαιρετικά απαισιόδοξες εκτιμήσεις της Τρόικας.

Στο εβδομαδιαία δελτίο οικονομικών εξελίξεων που έδωσε στη δημοσιότητα η Alpha Bank, σημειώνει ότι η αποκατάσταση συνθηκών για την έγκαιρη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας απαιτεί την άμεση λήξη των ατέλειωτων διαβουλεύσεων για τη λήψη των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ, που θεωρούνται αναγκαία για την υλοποίηση των Προϋπολογισμών του 2013 και του 2014.

«Η Ελλάδα έχει πετύχει και με το παραπάνω τη δημοσιονομική προσαρμογή που απαιτείται και θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα στη Γενικής Κυβέρνησης (ΓΚ) ήδη από το 2012, παρά την μεγάλη ύφεση στην οποία έχει περιπέσει η ελληνική οικονομία» τονίζει η Alpha Bank.

Το φάουλ της τρόικας

Παρ΄ όλα αυτά, σημειώνουν οι αναλυτές της, η Τρόικα συνεχίζει να αμφισβητεί, σε μεγάλο βαθμό ανεδαφικά, την απόδοση των μέτρων που έχει εξειδικεύσει η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα την περαιτέρω κωλυσιεργία με την συνεχή προβολή απαιτήσεων για λήψη νέων μέτρων.

«Η πολιτική αυτή συμβάλλει στην επιμήκυνση της ύφεσης στην ελληνική οικονομία και είναι άκρως επικίνδυνη, και εν πολλοίς αντίθετη με τα συμφέροντα ακόμη και αυτών των ίδιων των δανειστών της χώρας» υποστηρίζουν σχετικά.

«Εάν η Τρόικα επιμένει να αρνείται την αποτελεσματικότητα των μέτρων ή την ανάγκη ηπιότερης δημοσιονομικής προσαρμογής, είναι αυτονόητο ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει αυτό που υπαγορεύει το εθνικό συμφέρον, δεδομένων των ισορροπιών που διαμορφώνονται. Διότι στην ζωή, δεν υπάρχει δεν μπορώ. Μόνον δεν θέλω» καταλήγουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας.

Πού έπεσε έξω η τρόικα

Σύμφωνα με την Alpha Bank, η τρόικα εκτιμούσε τον Φεβρουάριο του 2012 ότι τα έσοδα της ΓΚ το 2012 δεν θα υπερβούν τα 86 δισ. ευρώ και ότι θα είναι μειωμένα κατά -2,4% έναντι του 2011.

Αυτό θα συνέβαινε, σύμφωνα με την Τρόικα, παρά τα εξαιρετικά επώδυνα και ευρείας βάσης μέτρα αύξησης των εσόδων που ελήφθησαν κατά το τρέχον έτος και παρά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για σταδιακή μείωση της φοροδιαφυγής.

Η Alpha Bank στην ανάλυσή της αναφέρει τα εξής:

Καλύτερα τα έσοδα

Τα αποτελέσματα εκτέλεσης του επικαιροποιημένου προϋπολογισμού του 2012 (Π2012) στο 7μηνο Ιαν.-Ιούλ. 2012 δείχνουν ότι η Τρόικα έχει υποεκτιμήσει σημαντικά τα έσοδα της ΓΚ το 2012, τα οποία ήταν αυξημένα κατά 0,6% στο 7μηνο.'12 και αναμένεται να σημειώσουν αύξηση κατά 1,5% το 2012 ως σύνολο.

Αν συμβεί αυτό, τότε τα έσοδα θα ανέλθουν στα 89 δισ. ευρώ το 2012, δηλαδή θα είναι κατά 3,0 δισ. ευρώ υψηλότερα από τις εκτιμήσεις του επικαιροποιημένου Π2012.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις πρωτογενείς δαπάνες της ΓΚ. Η Τρόικα προέβλεπε τον Φεβρουάριο του 2012 μείωσή τους κατά -5,1% το 2012. Ωστόσο, η πτώση τους στο 7μηνο.'12 διαμορφώθηκε στο -8,1% και αναμένεται να διαμορφωθεί στο -7,0% το 2012 ως σύνολο.

Πρόσθετοι πόροι

Επομένως, το 2013 θα ξεκινήσει με πρόσθετους πόρους ύψους 6,0 δισ. ευρώ έναντι των εκτιμήσεων της Τρόικα τον Φεβρουάριο του 2012.

Επιπλέον, το 2013 θα εισπραχθούν σημαντικά έσοδα από μέτρα που ελήφθησαν το 2012 και, επίσης, το 2013 και το 2014 θα είναι το έτη ωρίμανσης σημαντικών μέτρων κατά της φοροδιαφυγής που έχουν ληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Το μόνο που απομένει είναι η δρομολόγηση μέτρων ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας από το 2ο 6μηνο του 2012 (που θα διευκολυνθεί σημαντικά από την έγκαιρη ολοκλήρωση της επικείμενης Έκθεσης της Τρόικα και την καταβολή της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ) για να εξασφαλιστεί η υλοποίηση του Π2013 ως έχει προγραμματισθεί.

Ανάκαμψη

Επιπλέον, η δημοσιονομική προσαρμογή μετά το 2013 θα στηριχθεί κυρίως στην ανάκαμψη της οικονομίας και στην καλύτερη απόδοση των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί και στη σημαντική μείωση της φοροδιαφυγής και λιγότερο στη λήψη νέων μέτρων αύξησης των εσόδων και περαιτέρω περικοπής των δαπανών.

Οι ανωτέρω εκτιμήσεις ενισχύονται μετά και την ανακοίνωση στοιχείων Αυγούστου 2012 για την εκτέλεση του Π2012. Με βάση τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Τακτικού Προϋπολογισμού Ιαν.-Αυγ.΄12, τα καθαρά έσοδα παρουσιάζουν μείωση μόνο -0,2% σε σχέση με πέρυσι, έχοντας όμως αυξηθεί κατά +24,2% τον Αύγ.΄12, έναντι στόχου αύξησης κατά +2,6% για όλο το έτος, και οι πρωτογενείς δαπάνες μείωση -9,7% σε σχέση με πέρυσι, έναντι στόχου μείωσης -7,5% για όλο το έτος.

Συνολικά, το πρωτογενές έλλειμμα του Τακτικού Προϋπολογισμού ανήλθε σε 1,14 δισ. ευρώ την περίοδο Ιαν.-Αύγ.΄12 έναντι στόχου πρωτογενούς ελλείμματος 2,4 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο και έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 4,5 δισ. ευρώ το 8μηνο πέρυσι.

Επομένως, η δημοσιονομική προσαρμογή από την πλευρά των καθαρών εσόδων και δαπανών του Τακτικού Προϋπολογισμού είναι καλύτερη του αναμενομένου και η προοπτική επίτευξης των στόχων για όλο το έτος παραμένει ισχυρή.