A- A+
Χαρτονομίσματα 8,4 δισ. ευρώ κατατέθηκαν στις τράπεζες το 2019 - Ο ρόλος των εκλογών

Συνεχίστηκε η επιστροφή καταθέσεων σε φυσική μορφή στις τράπεζες το 2019, καθώς η εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα βελτιώθηκε σημαντικά.

Η Τράπεζα της Ελλάδος στη νέα της έκθεση επισημαίνει πως στη διάρκεια του 2019 συνέχισαν να καταγράφονται σημαντικές εισροές τραπεζογραμματίων στο τραπεζικό σύστημα.

Η εκτιμώμενη νομισματική κυκλοφορία ως ποσοστό του ΑΕΠ υποχώρησε σε 12% στο τέλος της περιόδου Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2019 από 16% αντιστοίχως το 2018.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, η βελτίωση του κλίματος στην ελληνική οικονομία συνέβαλε στην επιστροφή αποθησαυρισμένων   τραπεζογραμματίων. 

Ενώ η αυξημένη εισροή χρήματος από ξένους επισκέπτες στη χώρα μας σε συνδυασμό με τη διευρυμένη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών για τη διενέργεια συναλλαγών επέτειναν την εξέλιξη αυτή.

700 εκατ. ευρώ το μήνα

Η μέση μηνιαία εισροή τραπεζογραμματίων την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2019 διαμορφώθηκε σε περίπου 700 εκατ. ευρώ, έναντι 720 εκατ.ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018 και του 2017.

Σημειώνεται   ότι, αν και κατά τα δύο πρώτα τρίμηνα του τρέχοντος έτους η εισροή τραπεζογραμματίων στο ήταν χαμηλότερη σε σύγκριση με την αντίστοιχη ροή του 2018 (κατά 35%), το γ’ τρίμηνο του 2019 ήταν κατά 20% υψηλότερη.

Αυτό οφείλεται τόσο στην αύξηση των τουριστικών εισπράξεων, όσο και στη γενικότερη βελτίωση του κλίματος στην ελληνική οικονομία.

Είναι προφανές ότι η πολιτική αλλαγή του περασμένου καλοκαιριού συνέβαλε καθοριστικά για τη μείωση της αβεβαιότητας, οδηγώντας πολλούς καταθέτες στην επιστροφή χαρτονομισμάτων που είχαν θέσει εκτός συστήματος τα χρόνια των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.