Προβληματισμένοι είναι χιλιάδες ιδιώτες πελάτες, κάτοχοι καταθετικού λογαριασμού στη Viva, μετά το μήνυμα που έλαβαν κατά την είσοδό τους στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της τράπεζας.
Συγκεκριμένα, το μήνυμα τους ενημερώνει ότι για να διατηρήσουν το λογαριασμό τους και να μπορούν να δέχονται χρήματα, θα πρέπει να πληρώσουν μία νέα προμήθεια.
Το ύψος της δε, είναι εξαιρετικά μεγάλο, καθώς φτάνει τα 10 ευρώ το μήνα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιβάρυνση σε καταθετικό λογαριασμό που έχει επιβληθεί ποτέ στην Ελλάδα.
Τι αναφέρει το μήνυμα
Συγκεκριμένα, στην ειδοποίηση που εμφανίζεται όταν κάποιος εισέλθει στο e-banking ή στο m-banking της Viva, αναφέρονται τα εξής:
«Το δωρεάν αναγνωριστικό IBAN για εισερχόμενα εμβάσματα ισχύει έως 30/6/2024.
Κατόπιν, ο λογαριασμός σας παραμένει, υποστηρίζοντας μόνο εξερχόμενα εμβάσματα.
Για διατήρηση εισερχομένων εμβασμάτων, αιτηθείτε GR - ΙΒΑΝ με €10/μήνα».
Με λίγα λόγια για να μπορεί κάποιος να δέχεται χρήματα στο λογαριασμό του θα πρέπει να καταβάλλει στην τράπεζα 10 ευρώ το μήνα.
Διαφορετικά, θα μπορεί μόνο να μεταφέρει χρήματα σε άλλους λογαριασμούς. Αν λοιπόν θέλει κάποιος αυτήν την υπηρεσία θα πρέπει να κάνει τη σχετική αίτηση.
Σημειώνεται ότι το μήνυμα αυτό έχει εμφανιστεί σε λογαριασμούς ιδιωτών πελατών της τράπεζας και όχι σε ελεύθερους επαγγελματίες.
Η ιστορία των προμηθειών
Σημειώνεται ότι σήμερα στην ελληνική αγορά μόνο η Eurobank έχει καθιερώσει προμήθεια για διατήρηση λογαριασμού, κι αυτό σε όχι όλες τις περιπτώσεις.
Η τράπεζα επιτρέπει το άνοιγμα καταθετικού λογαριασμού για αποταμίευση, χωρίς κανένα κόστος, αλλά μέσω αυτού μπορούν να γίνουν μόνο καταθέσεις και αναλήψεις.
Δεν είναι δυνατή η σύνδεσή του με χρεωστική κάρτα για αγορές σε POS ή online, αλλά και η πληρωμή λογαριασμών.
Από την άλλη με την Cash Card είναι δυνατές οι αναλήψεις και οι καταθέσεις μετρητών μέσω ΑΤΜ.
Η χρέωση που επιβάλλει η Eurobank ανέρχεται σε 0,60 ευρώ το μήνα, εάν ο πελάτης της θέλει και χρεωστική κάρτα.
Το κόστος αυτό πάντως μηδενίζεται εάν ο καταθέτης λαμβάνει τη μισθοδοσία ή τη σύνταξή του μέσω της τράπεζας ή εάν έχει πάνω από 10.000 ευρώ αποταμιεύσεις ή ασφαλιστικά προϊόντα στην τράπεζα.
Οι άλλες τράπεζες
Οι άλλες τράπεζες δεν έχουν προχωρήσει, για την ώρα, σε ανάλογες χρεώσεις. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι δεν θα το κάνουν.
Από την άλλη όμως, έχουν δημιουργήσει συνδρομητικά πακέτα για την εκτέλεση δωρεάν συναλλαγών, όπως πληρωμές λογαριασμών και εμβάσματα, τα οποία είναι προαιιρετικά.
Αν δεν τα θέλει κάποιος και προτιμά να πληρώνει προμήθεια ανά συναλλαγή που πραγματοποιεί, έχει αυτό το δικαίωμα.
Απλά εφόσον επιλέξει κάποιο από τα πακέτα που καλύπτει τις συναλλακτικές τους ανάγκες, είναι σίγουρο ότι συνολικά θα βγει πιο κερδισμένος.
Η μόνη χρέωση που είναι κοινή για όλα τα πιστωτικά ιδρύματα, έχει να κάνει με το κόστος της 5ετούς ανανέωσης χρεωστικών καρτών, που διαμορφώνεται σε 6 ευρώ στις περισσότερες περιπτώσεις.