A- A+
Χαμός στην πλατφόρμα για τα αδήλωτα τ.μ. - 60.000 δηλώσεις σε 7 ημέρες

Μεγάλη είναι η επισκεψιμότητα στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ για τη διόρθωση των τ.μ. των ακινήτων, καθώς μέσα σε μόλις μία εβδομάδα μπήκαν στην εφαρμογή σχεδόν 740.000 άτομα.

Ο λόγος γίνεται για την ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να δηλώσουν τη σωστή επιφάνεια των ακινήτων τους, εφόσον αυτή δεν έχει δηλωθεί σωστά στους δήμους.

Όσοι το κάνουν έως και τις 31/3/2020 δεν θα πληρώσουν αναδρομικά τέλη για τα τ.μ. πουδεν είχαν δηλώσει, αλλά η επιβράρυνση θα εφαρμοστεί από την Πρωτοχρονιά του 2020.

Εντυπωσιακή επισκεψιμότητα

Από την περασμένη εβδομάδα που ξεκίνησε η λειτουργία της πλατφόρμας, 739.866 πολίτες μπήκαν στην εφαρμογή.

Από αυτούς, οι 59.600 υπέβαλαν αιτήσεις με διορθωτικές δηλώσεις, εκ των οποίων οι 1.230 είναι κάτοικοι εξωτερικού.

Η πλειονότητα των δηλώσεων, 50.414, αφορούν ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και οι 9.187 μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Η επιπρόσθετη επιφάνεια που δηλώθηκε ξεπερνά τα 1,58 εκατ. τ.μ., αντιπροσωπεύοντας μία αύξηση της τάξης του 37% στις δηλωμένες επιφάνειες.

Πώς λειτουργεί

Η πλατφόρμα άνοιξε την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, στις 14.00 ακριβώς και άρχισε αμέσως να έχει μεγάλη κίνηση. Έκτοτε, λειτουργεί απρόσκοπτα, εξυπηρετώντας με τον ελάχιστο κόπο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο έλεγχος και η δήλωση γίνεται με τέσσερα κλικ, χωρίς κανένα δικαιολογητικό και με μέσο όρο υποβολής 5 λεπτά και 14 δευτερόλεπτα.

Υπενθυμίζεται ότι έως τις 31/3/2020 υποβάλλεται διορθωτική δήλωση χωρίς πρόστιμα για την μη υποβολή ή την υποβολή προηγούμενης ανακριβούς δήλωσης.

Για την υποβολή της διορθωτικής δήλωσης απαιτείται μόνον η ταυτοποίηση με τους κωδικούς που χρησιμοποιούνται για την είσοδο στο Taxis.

Η εφαρμογή είναι mobile friendly, παρέχει προσβασιμότητα σε όλους και διαθέτει ηλεκτρονικό εγχειρίδιο τόσο για τους πολίτες όσο και για τις υπηρεσίες των δήμων.

Οδηγός δήλωσης

Η διαδικασία είναι απλή και ολοκληρώνεται σε 4 βήματα. Συγκεκριμένα:

1) Σύνδεση στην εφαρμογή

Πηγαίνουμε στην διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr/

Κάνουμε είσοδο στην εφαρμογή πατώντας πάνω στο “Είσοδος πολιτών για δήλωση διόρθωσης τ.μ. ακινήτων”.

Θα μας ζητηθεί να συνδεθούμε με τα στοιχεία του TaxisNet

2) Δημιουργία νέα δήλωσης

Αφού γίνει επιτυχής σύνδεση στην εφαρμογή πηγαίνουμε στην σελίδα των δηλώσεών μας και επιλέγουμε “Δημιουργία Νέας Δήλωσης”.

Για την δημιουργία νέας δήλωσης πρέπει να εξουσιοδοτήσουμε την εφαρμογή να προχωρήσει σε αναζήτηση των ακινήτων μας στο περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ.

Προτού προχωρήσετε στη δήλωση του ακίνητου σας, θα πρέπει να επιστήσετε την προσοχή σας στα εξής:

- Κάθε δήλωση γίνεται ανά αρ. παροχής για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητά σας ή ανά ακίνητο σε περίπτωση που δεν είναι ηλεκτροδοτούμενο.

- Επιλέγοντας ακίνητο με αρ. παροχής, θα προστεθούν αυτόματα στη δήλωσή σας και όσα ακίνητα έχετε στον Δήμο με τον ίδιο αριθμό παροχής.

- Εάν επιθυμείτε να προσθέσετε ακίνητο χωρίς αρ. παροχής στην δήλωσή σας, πατήστε το κουμπί “Εισαγωγή στη Δήλωση”΄.

Το ακίνητο θα θεωρηθεί πως πλέον είναι ηλεκτροδοτούμενο και θα έχει τον ίδιο αρ. παροχής με τα υπόλοιπα ακίνητα της δήλωσης.

Επιλέγουμε αν η δήλωση μας αφορά ηλεκτροδοτούμενα ή μη ακίνητα και μετά επιλέγουμε τον Δήμο που απευθύνεται η δήλωσή μας

3) Διόρθωση τετραγνικών μέτρων

Στη συνέχεια εμφανίζονται τα ακίνητά μας σύμφωνα με το Ε9 για τον συγκεκριμένο Δήμο.

Εμφανίζονται για κάθε ακίνητο ο ΑΤΑΚ, ο αριθμός παροχής, η διεύθυνση, η κατηγορία ακινήτου, το έτος κατασκευής και οι επιφάνειες κύριων και βοηθητικών χώρων.

Πατάμε “Εισαγωγή στη δήλωση” για να εισάγουμε το ακίνητο* στη δήλωσή μας *σε περίπτωση που δεν έχει εμφανιστεί το ακίνητό μας κάνουμε Δημιουργία ακινήτου από το αντίστοιχο κουμπί

Σε αυτό το σημείο η εφαρμογή εμφανίζει στη δήλωσή μας τρία (3) πεδία:

  • Το ακίνητο όπως εμφανίζεται στο Ε9
  • Τη δήλωσή μας
  • Το ακίνητο όπως εμφανίζεται στο ΔΕΔΔΗΕ μαζί με την διαφορά των τετραγωνικών μέτρων από το Ε9.

Σε αυτό το σημείο συμπληρώνουμε τα πραγματικά τ.μ. στην δήλωσή μας στο πεδίο Στοιχεία Δήλωσης Πολίτη

Εφόσον συμπληρώσουμε τη δήλωσή μας πρέπει να εισάγουμε τα στοιχεία επικοινωνίας μας για να μπορέσουμε να ενημερωθούμε με email (υποχρεωτικό) όταν γίνει ολοκλήρωση της δήλωσής μας από τον υπάλληλο του Δήμου, και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας (κινητό ή σταθερό - υποχρεωτικό να συμπληρώσετε ένα από τα 2 νούμερα τηλεφώνου) σε περίπτωση που ο υπάλληλος θέλει να επικοινωνήσει μαζί μας.

Πατώντας «Προσωρινή Αποθήκευση», η δήλωσή μας ΔΕΝ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ, αλλά αποθηκεύεται προσωρινά και μπορούμε να δούμε μια προεπισκόπηση των στοιχείων που δηλώσαμε.

Αν θέλουμε να την επεξεργαστούμε, πατάμε το κουμπί «Επεξεργασία» και τροποποιούμε όποιο πεδίο επιθυμούμε (σε αυτό το στάδιο, αν επιστρέψουμε στις Δηλώσεις μας, θα δούμε πως έχει δημιουργηθεί μια προσωρινά αποθηκευμένη δήλωση, την οποία μπορούμε και πάλι να τροποποιήσουμε με το κουμπί επεξεργασίας που βρίσκεται στην τελευταία στήλη δεξιά)

4) Οριστική Δήλωση

Στο Ιστορικό Δήλωσης, βλέπουμε όλο το ιστορικό της δήλωσής μας, περιλαμβάνοντας την καταχώρησή της και κάθε τροποποίηση που κάναμε.

Αν είμαστε σίγουροι πως αυτή θα είναι η τελική μορφή των στοιχείων που θα αποστείλουμε, πατάμε το κουμπί «Υποβολή».

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση μπορείτε να απευθυνθείτε στον Δήμο σας.

Δείτε βίντεο με όλη τη διαδικασία