A- A+
Χαμηλότοκα δάνεια με εγγυήσεις μέσω ΕΤΕπ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Πρόσβαση σε φθηνό τραπεζικό δανεισμό θα έχουν σε περίπου τρεις μήνες από σήμερα χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μετά την υπογραφή συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Την περασμένη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης υπέγραψε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συμφωνία εγγυοδοσίας 100 εκατ. ευρώ για δάνεια αποκλειστικά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις έως και 500 εκατ. ευρώ.

Πώς θα λειτουργεί το σύστημα

Η συμφωνία προβλέπει τη σύσταση Ταμείου Εγγυοδοσίας δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων μέσω του οποίου θα δοθούν επενδυτικά δάνεια και δάνεια κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Διαχειριστής του Ταμείου θα είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ).

Με την υπογραφή της συμφωνίας το ΕΤαΕ θα προχωρήσει στην ενεργοποίηση των διαδικασιών επιλογής των τραπεζών που θα συμμετάσχουν στο Ταμείο Εγγυοδοσίας , από τις οποίες θα εκταμιεύονται τα δάνεια.

Το ΕΤαΕ θα λειτουργεί ως εγγυητής έως το 80% των δανείων. Στο Ταμείο Εγγυοδοσίας θα διατεθούν 100.000.000 ευρώ που θα προέρχονται από τους πόρους του ΕΣΠΑ (EΠΑνΕΚ) και τα οποία μεταφράζονται σε πάνω από 500.000.000 ευρώ για νέα δάνεια προς ΜμΕ.

Οι εγγυήσεις θα παρέχονται στις τράπεζες με μηδενικό κόστος και αυτές με τη σειρά τους θα χορηγούν δάνεια με χαμηλότερο επιτόκιο, μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής και μειωμένες εξασφαλίσεις.

Έτοιμα όλα σε τρεις μήνες

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη, επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα ήταν αποκλεισμένες από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ή οι τράπεζες τους ζητούσαν collaterals, σε τρεις μήνες θα βρουν λύση στο πρόβλημά τους.

Όπως είπε, μετά την διεκπεραίωση όλων των γραφειοκρατικών διαδικασιών μεταξύ τραπεζών και Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, οι επιχειρηματίες / επαγγελματίες, θα πηγαίνουν στην τράπεζα και θα λαμβάνουν χαμηλότοκο δάνειο.

«Δηλαδή, όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε τρεις μήνες από σήμερα θα μπορούν να πάρουν χαμηλότοκα εγγυημένα δάνεια» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης..