A- A+
Χαμηλότερο ΦΠΑ κατά 3% για συναλλαγές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες
Μειωμένο ΦΠΑ κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες εφόσον μία πληρωμή γίνεται με κάρτα, πιστωτική ή χρεωστική, θα απολαμβάνουν οι καταναλωτές, σύμφωνα με μέτρο που σκέφτεται να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται η μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 20% και από το 13% στο 10%, όταν η διεκπεραίωση μίας συναλλαγής γίνεται με «πλαστικό» χρήμα.

Με τον τρόπο αυτό δίνεται κίνητρο στους καταναλωτές να χρησιμοποιήσουν τις κάρτες τους σε όσο το δυνατόν περισσότερες αγορές, αφού θα απολαμβάνουν χαμηλότερες τιμές.

Χτύπημα στη φοροδιαφυγή

Αντίστοιχα μέτρα έχουν εφαρμοστεί σε άλλες χώρες με πρόβλημα φοροδιαφυγής, με αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων του κράτους από τον ΦΠΑ.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι τράπεζες θα παρακρατούν τον ΦΠΑ για λογαριασμό του κράτους και θα καταβάλλουν στους εμπόρους το «καθαρό» ποσό της κάθε συναλλαγής.

Έτσι, δε θα είναι εφικτή η παρακράτηση και η μη απόδοση του ΦΠΑ από μία επιχείρηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει η σκέψη η εφαρμογή του μέτρου να ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου 2012.