A- A+
Τα ρίσκα με τη χαλάρωση του lockdown - Τι ανοίγει από 3/4 και ποιοι είναι οι κίνδυνοι

Σε χαλάρωση ορισμένων μέτρων περιορισμού στην οικονομική δραστηριότητα και στην κυκλοφορία των πολιτών προχωρά η κυβέρνηση, παρά την κακή επιδημιολογική εικόνα.

Όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη το απόγευμα, από το ερχόμενο Σάββατο ξεκινά η χαλάρωση των ακόλουθων περιορισμών:

- Διαδημοτικές μετακινήσεις - 3/4/2020

Με τον κωδικό 6 θα μπορούν από το ερχόμενο Σάββατο 3/4 και μέχρι νεωτέρας για τα Σαββατοκύρια μόνο οι πολίτες να μετακινούνται σε άλλους δήμους του ίδιου νομού για να ασκηθούν.

- Λιανεμπόριο - 5/4/2020

Ανοίγουν τα μικρά καταστήματα του λιανεμπορίου, τα οποία θα μπορούν να υποδέχονται πελάτες μόνο με ραντεβού, με τις μεθόδους παράδοση εκτός και αγορές εντός.

Για την επίσκεψη σε κατάστημα θα υπάρχουν δύο προϋποθέσεις:

  • Ο καταναλωτής να κλείσει ραντεβού με το κατάστημα και να αποσταλεί από το τελευταίο SMS με την ημέρα και την ώρα του ραντεβού
  • Ο καταναλωτής να στείλει κενό SMS στο 13032, μέσω του οποίου θα μπορεί να μετακινείται για τα ψώνια μία φορά την ημέρα και για διάστημα 3 ωρών μετά την αποστολή του.

Άρα αν κάποιος μεταβεί σε μία αγορά μόνο με το SMS στο 13032 και δεν έχει κλείσει ραντεβού στο κατάστημα, που θα πιστοποιείται με δεύτερο SMS, σε πιθανό έλεγχο θα του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ.

Ανησυχεί σημαντική μερίδα επιστημόνων

Αρκετά μεγάλος αριθμώ γιατρών και εξειδικευμένων σε επιδημιολογικά ζητήματα διαφωνούν με την ταχεία άρση των παραπάνω περιοριστικών μέτρων.

Κι αυτό διότι:

  • Τα νοσοκομεία COVID βρίσκονται στα όριά τους και δεν υπάρχουν κρεβάτια, ούτε επαρκής αριθμός ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
  • Η πανδημία από τα στοιχεία που δημοσιεύονται τις τελευταίες ημέρες δεν έχει ακόμη μπει σε τροχιά ύφεσης

Ποιες είναι οι επιφυλάξεις

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως με την αποσυμπίεση των πολιτών με το προσεκτικό άνοιγμα δραστηριοτήτων, την αυστηρή εφαρμογή των μέτρων από τους πολίτες και τους αυστηρούς ελέχγους από τις αρμόδιες αρχές, δεν θα υπάρξει επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Πόσο πιθανό είναι όμως αυτό να συμβεί; Επιστημονικοί κύκλοι εκφράζουν τους εξής προβληματισμούς:

Πρώτον, με τις ελεύθερες διαδημοτικές μετακινήσεις, έστω τα Σαββατοκύριακα το πιο σίγουρο είναι πως θα υπάρξει συνωστισμός στις παραλίες και γενικά σε υπαίθριους χώρας, με δεδομένη και τη βελτίωση του καιρού, από πολίτες που θα μετακινηθούν μακριά από την κατοικία τους.

Σήμερα με τα αυστηρά μέτρα δεν ελέγχεται η κατάσταση, με βάση όσα είδαμε το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Θα ελεγχθεί τώρα με χαλάρωση του μέτρου, όπου εκτός από τους ήδη παρανομούντες, θα κάνουν τη βόλτα τους και όσοι τηρούσαν έως τώρα υπεύθυνη στάση.


Δεύτερον, κάθε πολίτης με τον αριθμό 6 θα μπορεί τα Σαββατοκύρια που δεν εργάζεται, να πηγαίνει όπου θέλει, δηλώνοντας πως πάει για άσκηση σε πιθανό έλεγχο.

Ποιος ξέρει όμως αν πηγαίνει σε κάποιο σπίτι ή άλλο κλειστό χώρο ή έστω σε ανοιχτό χώρο όπου δεν θα τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας (χωρίς μάσκα, λανθασμένη χρήση μάσκας, μη τήρηση αποστάσεων);

Ως εκ τούτου, οι συναντήσεις σε σπίτια, που κανείς δεν μπορεί να είναι βέβασιος ότι θα μειωθούν, απλά θα διευκολυνθούν.

Ακόμη και σήμερα που απαγορεύεται η συγκέντρωση μελών διαφορετικών οικογενειών σε σπίτια ή η αλλαγή δήμου για άσκηση, δεν ελέγχεται τίποτα.


Τρίτον, εκτιμάται ότι το πιθανότερο σενάριο μετά το άνοιγμα των μικρών καταστημάτων, είναι να ξεχυθεί ο κόσμος στις αγορές για ψώνια.

Κι αυτό όχι απαραίτητα για να ψωνίσει, αλλά για χαζέψει, να δει βιτρίνες κτλ., κάνοντας χρήση άλλων κωδικών.

Λένε επίσης ότι ισχύει ο περιορισμός των 3 ωρών με μήνυμα στο 13032. Κάποιος όμως μπορεί πχ να πάει υποτίθεται για περπάτημα με τον κωδικό 6 τις καθημερινές ή για άσκηση σε άλλο Δήμο τα Σάββατα και να επισκευθεί όσα μαγαζιά χωρίς να κοιτάει το ρολόι του.

Κι αν θέλει να μπει σε κάποιο στέλνει επί τόπου μήνυμα στο 13032, ζητά να του στείλει και ένα μήνυμα το κατάστημα και κάνει και τα ψώνια του.

Άρα δεν μπορεί εύκολα να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Δίνεται απλά ένα ακόμη «νόμιμος τρόπος» για έξοδο από το σπίτι.

Στο πρόσφατο παρελθόν οι σκηνές από την Ερμού, στην οποία οι έλεγχοι δεν ήταν αποτρεπτικοί, οι αρχές δεν μπόρεσαν να ελέγξουν την κατάσταση.


Τέταρτον, εκτός από το συνωστισμό, είναι πιθανό και οι επιχειρήσεις να μην δουλέψουν. Και την ίδια στιγμή θα αυξηθούν τα έξοδά τους (προσωπικό, εισφορές, ρεύμα κτλ).

Πολλές από αυτές μάλιστα δεν έχουν καν ρευστότητα για να προμηθευτούν τα εμπορεύματά τους. Τι θα πουλήσουν σε αυτήν την περίπτωση;

Από την άλλη, όσες επιχειρήσεις δεν φοροδιέφευγαν πριν από την πανδημία, το πιο πιθανό είναι μέσω των Επιστρεπτέων Προκαταβολών να κερδίζουν περισσότερα κλειστοί παρά ανοιχτοί. Χωρίς κούραση και ρίσκο.



Τι θα γίνει αν...

Τι θα γίνει λοιπόν αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν καλά, οι πολίτες δεν εφαρμόσουν τα μέτρα και η κυβέρνηση είτε φοβηθεί να γίνει πιο αυστηρή στους ελέγχους ή αντικειμενικά δεν μπορεί να τους κάνει;

Αυτό θα έχει ως συνέπεια περισσότερες επαφές, δηλαδή περισσότερα κρούσματα, ενώ το τρίτο κύμα της πανδημίας δεν έχει πιάσει ακόμη κορυφή.

Έτσι, υπάρχει κίνδυνος να επιδεινωθεί η κατάσταση στα νοσοκομεία και η κυβέρνησει όχι μόνο να προχωρήσει σε νέα αυστηρό lockdown, αλλά nα πάει πίσω και το άνοιγμα του τουρισμού, με ολέθριες συνέπειες για την ελληνική οικονομία.

Το υπουργείο Οικονομικών επικαλείται οικονομικούς λόγους για να προχωρήσει ένα μικρό άνοιγμα δραστηριοτήτων. Σίγουρα οι πόροι στήριξης της οικονομίας δεν είναι απεριόριστοι.

Τι θα λέει ωστόσο όταν θα χρειαστεί στο κακό σενάριο να κλείσουν τα πάντα ξανά έστω και για λίγες εβδομάδες και καθυστερήσει ακόμη το άνοιγμα του τουρισμού;

Η ζημιά θα είναι πολλαπλάσια και σε οικονομικούς και σε υγειονομικούς όρους.

Αξίζει το ρίσκο αυτό, απλώς και μόνο για να ανοίξεις τώρα την αγορά και όχι μετά από 10 - 15 ημέρες, για να αποσυμπιέσεις το λαό;

Ας ελπίσουμε πως τα κακά σενάρια δεν θα επαληθευτούν.