A- A+
Χάκερς υπέκλεψαν στοιχεία πελατών της Cosmote - Τι να προσέξετε το επόμενο διάστημα

Κυβερνο-επίθεση δέχθηκε τον προηγούμενο μήνα η Cosmote, με αποτέλεσμα στοιχεία πελατών της να διαρρεύσουν. Τι συμβουλεύει η εταιρεία τους συνδρομητές της.

Όπως παραδέχθηκε η εταιρεία, η κυβερνοεπίθεση έγινε αντιληπτή στις 8 Σεπτεμβρίου και αμέσως υπήρξε παρέμβαση των διωκτικών αρχών, με την Cosmote από την πλευρά της να προχωρά στη λήψη πρόσθετων μέτρων ασφαλείας ώστε να αντιμετωπιστεί πιθανή επανάληψή της.

Από την εταιρεία τηλεφωνίας σημειώνουν ότι το πρόβλημα δεν αφορά την υποκλοπή στοιχείων των χρηστών όπως τα ονόματά τους, κωδικοί ασφαλείας ή τραπεζικοί λογαριασμοί.

Το αρχείο που υπεκλάπη περιελάμβανε στοιχεία, χωρίς ονοματεπώνυμο, των κλήσεων που πραγματοποίησαν ή δέχθηκαν συνδρομητές κινητής το πενθήμερο 1 έως 5/9/2020 και συγκεκριμένα: αριθμό τηλεφώνου, ημέρα και ώρα πραγματοποίησης της κλήσης και διάρκειά της.

Τι να προσέξετε

Εμφανίζονταν, επιπλέον, τύπος συσκευής, IMSI (ο 15ψήφιος κωδικός που χρησιμοποιείται για τη μοναδική αναγνώριση του συνδρομητή στο δίκτυο κινητής), ηλικία, φύλο, ARPU (μέσο μηνιαίο έσοδο ανά συνδρομητή), συντεταγμένες σταθμού βάσης και πρόγραμμα κινητής των συνδρομητών COSMOTE.

Τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιούνται από την εταιρεία για τη βελτιστοποίηση του δικτύου και των παρεχόμενων υπηρεσιών

Κατά την επόμενη περίοδο, οι πελάτες της εταιρείας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για μηνύματα phishing που μπορεί να προσπαθήσουν να τους εξαπατήσουν, ώστε να κάνουν κλικ σε links ή να αποκαλύψουν προσωπικά τους στοιχεία..

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία, η οποία υποστηρίζει ότι έχει λάβει όλα τα μέτρα για να μην επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό.