A- A+
Bank run στις ΗΠΑ λόγω της πτώσης των μετοχών - Αυξήθηκε η ζήτηση για μετρητά

Φαινόμενα bank run, δηλαδή μαζικών αναλήψεων μετρητών από τραπεζικούς λογαριασμούς, παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες σε αμερικανικές τράπεζες.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν αμερικανικά μέσα, τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζει η Midtown Manhattan Bank of America, μεγάλος αριθμός πελατών της οποίας έχει ζητήσει την ανάληψη σε φυσική μορφή μεγάλων χρηματικών ποσών.

Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρχαν αιτήματα για αναλήψεις ποσών ακόμη και άνω των 50.000 ευρώ.

Ωστόσο, λόγω των περιορισμένων αποθεμάτων μετρητών στα καταστήματα της τράπεζας, η ζήτηση αυτή δεν ήταν δυνατό να ικανοποιηθεί.

Ανάλογη αύξηση των αναλήψεων καταγράφεται και σε άλλες τράπεζες, γεγονός που έχει αυξήσει τις χρηματαποστολές στις ΗΠΑ, για την εξυπηρέτηση του κοινού.

Τι γίνεται στην Ελλάδα

Μέχρι στιγμής δεν καταγράφεται αύξηση της ζήτησης για μετρητά στην Ελλάδα, καθώς ο κόσμος ασχολείται περισσότερο με τα τρόφιμα, τις μάσκες και τα αντισυπτικά.

Η αλήθεια είναι ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα διαθέτει επαρκή ρευστότητα και υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, που επιτρέπουν την ομαλή λειτουργία του.

Σε αντίθεση με όσους έχουν χρήματα σε λογαριασμούς, αναστάτωση υπάρχει σε μερίδα του κόσμου που τους προηγούμενους μήνες επέλεξε να μετατρέψει καταθέσεις σε επενδυτικά προϊόντα, κατά κύριο λόγο αμοιβαία κεφάλαια.

Κι αυτό διότι οι τιμές μετοχών στην Ελλάδα και διεθνώς έχουν καταρρεύσει, ενώ πτώση σημειώνεται και στα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Η πτώση από την αρχή του χρόνου για τα περισσότερα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού και εξωτερικού ξεπερνά το 30%, γεγονός που έχει ανησυχήσει τους επενδυτές.

Δεν αποκλείεται λοιπόν να δούμε εισροές στις καταθέσεις των τραπεζών το επόμενο διάστημα.