A- A+
Attica Bank: Με στόχο τουλάχιστον 584 εκατ. ευρώ ξεκινά αύξηση κεφαλαίου - Αλλιώς ...εξυγίανση
Την πρόθεσή της να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου έως 748 εκατ. ευρώ έκανε γνωστή την Τετάρτη η διοίκηση της Attica Bank, για να καλύψει της ανάγκες του stress test.

Πρόκειται για το συνολικό κεφαλαιακό έλλειμμα που προέκυψε από την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Οι ανάγκες

Από το ποσό αυτό, τα 584 εκατ. ευρώ αποτελούν τις ανάγκες του βασικού σεναρίου της άσκησης, τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να καλυφθούν για να αποφύγει η τράπεζα την διαδικασία της ...επιθετικής εξυγίανσης.

Σε αυτήν την περίπτωση, το επιπλέον των 584 εκατ. ευρώ ποσό θα καλυφθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο έχει τη δυνατότητα να στηρίξει την τράπεζα μετά τις τελευταίες αλλαγές στη νομοθεσία.

Σε διαφορετική περίπτωση η Attica Bank θα τεθεί σε εκκαθάριση. Θα σπάσει δηλαδή σε «καλή» και «κακή» με το πρώτο κομμάτι να παραμένει αυτόνομο, αλλά προς πώληση σε μεταγενέστερο χρόνο ή να διατίθεται άμεσα σε κάποιον από τους συστημικούς ομίλους.

Το σχέδιο της διοίκησης

Όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση της τράπεζας, η διοίκηση της στοχεύει να ολοκληρώσει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου πριν το τέλος του έτους, μέσω άσκησης δικαιωμάτων προτίμησης από τους υφιστάμενους μετόχους, και διάθεση τυχόν αδιάθετων μετοχών σε ενδιαφερομένους επενδυτές .

Εφόσον προκύψει μη καλυπτόμενο ποσό θα ζητήσει την κάλυψη του από το ΤΧΣ συμφώνα με τις προβλέψεις του νόμου 3864/2010 ως ισχύει, σημειώνεται σχετικά.

Ο βασικός μέτοχος της Τράπεζας, το ΤΣΜΕΔΕ-ΕΤΑΑ, ο οποίος σήμερα κατέχει το 50,67% των κοινών μετοχών της Τράπεζας, έχει ήδη από το 2014 γνωστοποιήσει στην Τράπεζα την απόφασή του να στηρίξει έμπρακτα την ανακεφαλαιοποίησή της.