A- A+
Αστυνομική ταυτότητα και δίπλωμα στο κινητό μας - Σύντομα το νέο wallet - Άνοιξαν οι e-μεταβιβάσεις ΙΧ

Τη δυνατότητα να εντάξουν σε ειδική εφαρμογή στο κινητό τους το δίπλωμα οδήγησης και την αστυνομική τους ταυτότητα, θα έχουν σύντομα οι πολίτες.

Έτσι, δεν θα είναι απαραίτητο να έχουν μαζί τους τα έγγραφα στη φυσική τους μορφή, καθώς θα βρίσκονται σε ψηφιακό πορτοφόλι στο κινητό τους, προς χρήση για επίδειξη στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.

Το κρατικό wallet

Η τροπολογία για την εφαρμογή της νέας υπηρεσίας κατατέθηκε στη Βουλή και προβλέπει τη δημιουργία ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής για κινητές συσκευές.

Το app θα λειτουργεί ως ψηφιακό αποθετήριο ταυτοποιητικών εγγράφων φυσικών προσώπων, όπως το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας και η άδεια οδήγησης οχήματος.

Έτσι, θα μπορεί να επιδειχθεί στους αρμόδιους φορείς του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα με σκοπό την ταυτοποίησή τους.

Το ψηφιακό πορτοφόλι (wallet) θα είναι διαθέσιμο ως εφαρμογή (app) στο Google Play και στο Apple Store για συσκευές Android και IOS αντίστοιχα.

ADVERTISEMENT

e-μεταβιβάσεις οχημάτων

Εξάλλου, τέθηκε σε λειτουργία ειδική εφαρμογή στο gov, μέσω της οποίας είναι δυνατή η ηλεκτρονική μεταβίβαση οχημάτων, χωρίς καμία ταλαιπωρία ή επίσκεψη σε δημόσια υπηρεσία.

Ειδικότερα, αάν επιθυμείτε να πουλήσετε το ιδιωτικής χρήσης (ΙΧ) όχημα σας μπορείτε να κάνετε πλήρως ψηφιακά την διαδικασία μεταβίβασης της κυριότητας του.

Τα βήματα της διαδικασίας, μέσα από το gov, είναι τα εξής:

1. Ο πωλητής επιλέγει το όχημα αποκλειστικής κατοχής του, που θέλει να μεταβιβάσει και αυτόματα από την εφαρμογή ελέγχονται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για να συνεχίσει η διαδικασία.


2   Επιλέγει τη Διεύθυνση Μεταφορών της Περιφέρειας που θα σταλεί η αίτηση και καταχωρίζει τον ΑΦΜ του αγοραστή.


3. Ο αγοραστής λαμβάνει ενημέρωση με γραπτό μήνυμα (sms) και μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) για να εισέλθει στην εφαρμογή, να αποδεχτεί τη συναλλαγή και να δηλώσει αν θα παραλάβει ο ίδιος ή εκπρόσωπος του την νέα άδεια κυκλοφορίας.


ADVERTISEMENT


4. Αγοραστής και πωλητής, με την ολοκλήρωση της αίτησης, λαμβάνουν αυτόματα στη Θυρίδα πολίτη βεβαίωση υποβολής αιτήματος και πλήρωσης των προϋποθέσεων μεταβίβασης της κυριότητας του οχήματος η οποία φέρει τα χαρακτηριστικά ασφαλείας του gov.gr.

Με τη βεβαίωση αυτή ο αγοραστής μπορεί να ασφαλίζει και να κυκλοφορεί εντός της Ελληνικής επικράτειας το υπό μεταβίβαση όχημα για χρονικό διάστημα τριάντα (30) ημερών.


5. Ο αγοραστής προσέρχεται στη Διεύθυνση Μεταφορών της Περιφέρειας που δηλώθηκε στην αίτηση για την παραλαβή της νέας άδειας κυκλοφορίας προσκομίζοντας:

- Την τρέχουσα άδεια κυκλοφορίας του οχήματος (συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη και από τους δύο)

- Το αποδεικτικό εξόφλησης των τελών αδείας και μεταβίβασης του οχήματος.


Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα χρειαστείτε:

- Τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet (αφού πρώτα εγγραφείτε στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ), ώστε να επιβεβαιώσετε τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου)

- τον ΑΦΜ του αγοραστή (αφορά τον πωλητή)