A- A+
Ασφαλιστικές εισφορές: Τέλος στον υπολογισμό επί του εισοδήματος - Προς σταθερά ποσά
Την επαναφορά των ασφαλιστικών κλάσεων για τον υπολογισμό των εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών εξετάζει πολύ σοβαρά η κυβέρνηση.

Σήμερα, με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται ως ποσοστό επί του εισοδήματος των μη μισθωτών ως εξής: 13,3% ή 20% για εισφορές σύνταξης και 6,95% για εισφορές υγείας.

Αυτό σημαίνει πως οι εισφορές είναι ανάλογες του εισοδήματος, δημιουργώντας κίνητρο για απόκρυψη εσόδων από τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Το νέο σύστημα

Στο υπουργείο Εργασίας θεωρούν ότι το συγκεκριμένο σύστημα ωθεί στη φοροδιαφυγή, δημιουργώντας πλήγμα στα έσοδα του ΕΦΚΑ.

Για το λόγο αυτό επεξεργάζεται ένα σχέδιο με το οποίο θα αντικαταστήσει το υπάρχον σύστημα υπολογισμού των εισφορών.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, μέσα στο 2019 θα ψηφιστεί νόμος που θα προβλέπει την καθιέρωση σταθερών ποσών που θα πληρώνουν κάθε μήνα οι μη μισθωτοί.

Το ύψος των εισφορών

Θα επιστρέψουμε δηλαδή στο σύστημα των ασφαλιστικών κλάσεων, που ίσχυε πριν το νόμο Κατρούγκαλου.

Οι εισφορές θα αυξάνονται ανάλογα με τα έτη ασφάλισης του μη μισθωτού και θα είναι ανεξάρτητες του ύψους των εισοδημάτων.

Πιθανό είναι πάντως το ελάχιστο ύψος των 185 ευρώ που πληρώνουν όσοι δηλώσουν χαμηλά εισοδήματα ή ζημιές να αυξηθεί.

Ωστόσο, για όσους πληρώνουν εισφορές υψηλότερες του κατώτατου ορίου, θα υπάρξουν ελαφρύνσεις.

Με τον τρόπο αυτό δεν θα υπάρχει επιπλέον αντικίνητρο στην έκδοση αποδείξεων, γεγονός που σε συνδυασμό με τη μείωση της φορολογίας, εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε περιορισμό της φοροδιαφυγής.