A- A+
Ασφάλιση κατοικιών από 0,85 ευρώ το τ.μ. - Online σύγκριση σε 1'
Να ασφαλίσουν την κατοικίας τους με κόστος που ξεκινά από τα 0,85 ευρώ ανά τ.μ. μπορούν οι Έλληνες ιδιοκτήτες ακινήτων, επιλέγοντας online το πρόγραμμά τους από την πλατφόρμα σύγκρισης ασφαλίστρων της insuranemarket.

Πέραν της υποχρεωτικής ασφάλειας των κατοικιών που έχουν χρηματοδοτηθεί με στεγαστικό δάνειο, οι λόγοι ασφάλισης ενός σπιτιού είναι σημαντικοί. Συγκεκριμένα:

  • H Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με υψηλή σεισμικότητα
  • Η Ελλάδα έχει μεγάλο αριθμό πυρκαγιών (& εμπρησμών) κατά τους καλοκαιρινούς μήνες
  • Οι καταστροφές από πλημμύρες στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής
  • Η κρίση καθιστά την ασφάλιση κατοικίας περισσότερο αναγκαία, γιατί σε περίπτωση ζημιάς, οι ιδιοκτήτες δεν έχουν τους πόρους να την αποκαταστήσουν με δικά τους κεφάλαια αλλά ούτε και τη δυνατότητα δανειοδότησης

Το κόστος

Το κόστος ανά τ.μ. ανάλογα με την ασφαλιστική εταιρεία που θα επιλεγεί, ξεκινά από τα 0,85 ευρώ ανά τ.μ. Συγκεκριμένα:

Τι γίνεται με τα στεγαστικά

Σε πολλές περιπτώσεις, η ασφάλεια κατοικίας είναι υποχρεωτική επειδή έχει αποκτηθεί με στεγαστικό δάνειο. Η συγκεκριμένη ασφάλεια ονομάζεται ασφάλεια ενυπόθηκης κατοικίας.

Ωστόσο, δεν είσαι υποχρεωμένος να το ασφαλίσεις μέσω της τράπεζας που σου χορήγησε το δάνειο.

Αν στο παρελθόν έχεις ασφαλίσει του ακίνητό σου μέσω της τράπεζας που σου χορήγησε το στεγαστικό δάνειο, έχεις το δικαίωμα στην ανανέωση του συμβολαίου, να αλλάξεις ασφαλιστική εταιρεία και να επιτύχεις φθηνότερα ασφάλιστρα με τις ίδιες καλύψεις.

Απλά, φρόντισε να προσκομίσεις το νέο ασφαλιστήριο τουλάχιστον ένα μήνα πριν, ώστε να μην έχουν τραβήξει τα χρήματα από τον τραπεζικό σου λογαριασμό.

Τι να προσέξετε

Αν θέλεις να ασφαλίσεις την κύρια κατοικία σου είναι καλό να προσέξεις τα παρακάτω:

  • Σωστή εκτίμηση της αξίας κατασκευής

Αξία κατασκευής είναι το χρηματικό ποσό που θα χρειαστεί για να ξαναφτιάξεις το σπίτι σου από την αρχή, ακριβώς όπως ήταν πριν καταστραφεί.

Είναι το σημαντικότερο βήμα πριν την σύναψη του ασφαλιστηρίου κατοικίας διότι έτσι εξασφαλίζεις ότι οι ζημιές θα αποκατασταθούν σωστά!

  • Υπασφάλιση

Υπασφάλιση είναι η ασφάλιση ενός κτιρίου σε αξία χαμηλότερη από αυτή της κατασκευής του.

Παράδειγμα: Ένα σπίτι αξίζει 300.000€ και κάποιος το ασφαλίζει για 150.000€ (πχ για να έχει χαμηλότερα ασφάλιστρα). Σε περίπτωση ζημιάς ύψους 30.000€, θα αποζημιωθεί με 15.000€ δηλαδή θα πάρει από την ασφαλιστική το 50% του κόστους επισκευής.

  • Απαλλαγές & Εξαιρέσεις

Οι περισσότερες καλύψεις που παρέχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες πλην της βασικής (πυρκαγιά) έχουν απαλλαγές.

Παράδειγμα: Έχεις πάθει μια ζημιά από πλημμύρα κόστους επισκευής 5.000€. Αν η ασφαλιστική σου εταιρεία έχει αφαιρετέα απαλλαγή για πλημμύρα, ύψους 10%, τότε θα αποζημιωθείς για το 90% της ζημιάς, δηλαδή θα λάβεις 4.500€ αποζημίωση.

Και οι εξαιρέσεις, όπως οι απαλλαγές, ορίζονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες χωρίς συγκεκριμένο τρόπο.

Οι εξαιρέσεις αυτές μπορεί να είναι γενικές (π.χ. εξαίρεση οποιασδήποτε κάλυψης σε περίοδο πολέμου κα) ή ειδικές, δηλαδή να αφορούν συγκεκριμένη κάλυψη (π.χ. εξαίρεση της κάλυψης των ζημιών που προκαλούνται από θραύση των σωληνώσεων αν η υδραυλική εγκατάσταση είναι >20 χρόνων).