A- A+
Άρση τραπεζικού απορρήτου στους 160.000 του νόμου Κατσέλη από 15/9 - Τι τους περιμένει
Σε ισχύ τίθεται η άρση του τραπεζικού απορρήτου για όσους έχουν υποβάλλει αίτηση προστασίας στο πλαίσιο του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και περιμένουν την εκδίκαση της υπόθεσής τους.

Η άρση θα γίνει στις 15 Σεπτεμβρίου, δίνοντας τη δυνατότητα στις τράπεζες να βρουν ποιους ...κοροϊδεύουν το σύστημα. Όσους δηλαδή έχουν καταθέσεις, αλλά δεν πληρώνουν τα δάνειά τους.

Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη νομοθεσία, το τραπεζικό απόρρητο αίρεται αυτόματα 3 μήνες μετά την ψήφισή της στη Βουλή, που έγινε στις 15/6.

Οι επιπτώσεις

Αυτό σημαίνει ότι από το Σεπτέμβριο, όλοι όσοι έχουν υποβάλει αίτηση για το νόμο Κατσέλη θα μπορούν να ελέγχονται από τις τράπεζες.

Πρόκειται συνολικά για 160.000 δανειολήπτες, με χρέη 18 δισ. ευρώ περίπου, οι οποίοι αναμένουν την εκδίκαση της υπόθεσής τους.

Όσοι δεν συναινέσουν σε αυτήν τη διαδικασία, θα αποκλείονται από τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου και θα κινδυνεύουν με άμεση απώλεια του ακινήτου τους.

Σημειώνεται ότι με την άρση του απορρήτου θα είναι δυνατή η ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των τραπεζών για τις καταθέσεις που τηρούν οι δανειολήπτες.

Όλα τα δεδομένα θα συγκεντρωθούν στον Τειρεσία και θα μπορούν να ελέγχονται εκεί από τις τράπεζες.