A- A+
Άρση των capital controls σε 4 δόσεις - Όλος ο ...μακρύς οδικός χάρτης της ΤτΕ
Πολύ μακριά από την πλήρη άρση των capital controls βρίσκεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που παρουσίασε τη Δευτέρα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι προϋποθέσεις που θέτει η εγχώρια νομισματική αρχή για τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών μέχρι την πλήρη άρση είναι αρκετές.

Οι περισσότερες δε από αυτές προϋποθέτουν σημαντική ενίσχυση της εμπιστοσύνης, η οποία θα έλθει μέσω της ανάκαμψης της οικονομίας και του τραπεζικού κλάδου.

Τα επόμενα βήματα

Όπως έγραψε από την περασμένη εβδομάδα το Moneyonline.gr, τα επόμενα μέτρα χαλάρωσης θα υλοποιηθούν μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης του προγράμματος προς το ελληνικό δημόσιο.

Αυτά δεν θα αφορούν τους περιορισμούς για τους ιδιώτες πελάτες των τραπεζών, αλλά αποκλειστικά τις επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, αναμένεται αύξηση των ορίων υπό τα οποία πραγματοποιούνται εισαγωγές αγαθών.

Η χαλάρωση των capital controls για τους ιδιώτες προϋποθέτει την αύξηση της καταθετικής βάσης και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος

Τα 4 βήματα

Οι ελληνικές αρχές παρουσιάζουν τον οδικό χάρτη για την περαιτέρω σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και στη μεταφορά κεφαλαίων, με στόχο την πλήρη άρση τους το συντομότερο δυνατόν, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη χρηματοπιστωτική και μακροοικονομική σταθερότητα.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, ο οδικός χάρτης περιγράφει απλώς τις στρατηγικές επιδιώξεις των αρμόδιων αρχών και, συνεπώς, δεν είναι νομικά δεσμευτικός.

Επιπλέον, η ΤτΕ αναφέρει ότι τα βήματα χαλάρωσης, ακόμη και κατά το ίδιο στάδιο, είναι δυνατόν να υλοποιούνται σταδιακά και όχι ταυτόχρονα, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στο οικονομικό περιβάλλον και κλίμα, και ανάλογα με τον δυνητικό αντίκτυπο των μέτρων χαλάρωσης στη ρευστότητα των τραπεζών και στην εμπιστοσύνη των καταθετών.

Τέλος, η αλληλουχία των ενεργειών, όπως περιγράφεται σε γενικές γραμμές στη συνέχεια, δεν είναι χρονικά οριοθετημένη, δηλαδή δεν υπάρχουν προκαθορισμένα χρονικά όρια ως προς τη διάρκεια του κάθε σταδίου, καθώς αυτό ουσιαστικά θα εξαρτηθεί από τον βαθμό εκπλήρωσης των συγκεκριμένων προϋποθέσεων.

Συγκεκριμένα, ο οδικός χάρτης προβλέπει τα ακόλουθα 4 στάδια:

1) Υπό υλοποίηση


2) Ενδιάμεσο στάδιο Α


3) Ενδιάμεσο στάδιο Β


4) Τελικό στάδιο


Σταδιακή υλοποίηση

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, τα βήματα αυτά θα πρέπει να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης και προσεκτικής στρατηγικής, που θα βασίζεται σε προϋποθέσεις, ώστε να διαφυλαχθεί η χρηματοπιστωτική και μακροοικονομική σταθερότητα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Ο οδικός χάρτης έχει σκοπό να περιγράψει αυτήν τη στρατηγική και προβλέπει ότι η περαιτέρω χαλάρωση θα τελεί υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις (οι οποίες περιγράφονται αναλυτικότερα στους παρακάτω πίνακες):

• Βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών, η οποία με τη σειρά της συμβάλλει αμφίδρομα στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος.

• Βελτίωση του κλίματος στις αγορές και στο καταθετικό κοινό, αντανακλώμενη μεταξύ άλλων και στην αύξηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα. (Δεδομένου ότι η χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων συμβάλλει με τη σειρά της στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, πρόκειται και εδώ για αμφίδρομη σχέση.)

• Συνεχή πρόοδος όσον αφορά την υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής.

• Σταδιακή αποκατάσταση της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών και του Ελληνικού Δημοσίου στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

• Προσεκτική παρακολούθηση και ανάλυση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών κατά τη διαδικασία της χαλάρωσης των περιορισμών, καθώς και της ικανότητάς τους να αντεπεξέρχονται σε ενδεχόμενη μεταβλητότητα της ρευστότητάς τους κατά τη διαδικασία αυτή.