A- A+
Αρχίζουν οι πληρωμές αναδρομικών σε 1 εκατ. συνταξιούχους - Ποιοι πρέπει να κάνουν αίτηση

Ξεκινούν την Πέμπτη οι πληρωμής αναδρομικών σε 1 εκατ. συνταξιούχους που είδαν τη σύνταξή τους να περικόπτεται το 2012.

Το ποσό των αναδρομικών αφορά τις κύριες συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ της περιόδου από 11.06.2015 έως και 12.05.2016 και θα καταβληθεί χωρίς καμία ενέργεια από την πλευρά του δικαιούχου, εφόσον βρίσκεται εν ζωή.

Από την άλλη πλευρά, οι κληρονόμοι ή όσοι λαμβάνουν σύνταξη χηρείας θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στον ΕΦΚΑ για την πληρωμή των αναδρομικών σε πλατφόρμα που θα ανοίξει αρχές του επόμενου μήνα.

Οι ημερομηνίες πληρωμής

Αναλυτικότερα, οι καταβολές των αναδρομικών ξεκινούν από την Πέμπτη 22/10 και θα γίνουν στις ακόλουθες ημερομηνίες, ανάλογα με τον ΑΦΜ του δικαιούχου:

- Έως την Παρασκευή το πρωί, 23 Οκτωβρίου οι συνταξιούχοι από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.

- Την Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, πληρώνονται οι συνταξιούχοι από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.

- Την Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, πληρώνονται οι συνταξιούχοι από τα τέως ταμεία ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ

- Την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου πληρώνονται οι συνταξιούχοι Δημοσίου, τ. ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ , τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗΔΕΗ -0,76%.

Στις παραπάνω πληρωμές δεν συμπεριλαμβάνονται οι συνταξιούχοι που κατέθεσαν την αίτηση συνταξιοδότησης πριν ή κατά τη διάρκεια του 11μηνου.

Αυτοί, θα λάβουν τα αναδρομικά που δικαιούνται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, απευθείας στους λογαριασμούς τους, χωρίς να υποβάλλουν αίτηση.

Τι ισχύει για κληρονόμους

Από την άλλη πλευρά, οι νόμιμοι κληρονόμοι συνταξιούχων, που ήταν εν ζωή ολόκληρο το 11μηνο που μεσολαβεί από 11.06.2015 έως και 12.05.2016 και απεβίωσαν μετά τις 12 Μαΐου του 2016 θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση.

Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το αν έχει μεταβιβαστεί ή όχι η σύνταξη.

Η αίτηση θα γίνει σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ που αναμένεται να ανοίξει στις αρχές Νοεμβρίου. Κατά πάσα πιθανότητα οι πληρωμές θα γίνουν μέχρι το τέλος του έτους.

Σημειώνεται ότι όλη η διαδικασία θα γίνει ηλεκτρονικά και χωρίς καμία αυτοπρόσωπη παρουσία και θα περιλαμβάνει υπεύθυνη δήλωση του συνταξιούχου ή των κληρονόμων.