A- A+
Αποζημίωση COVID για όλους τους εκμισθωτές σε περίπτωση υπεκμισθώσεων - Παράδειγμα

Λύθηκε το θέμα της αποζημίωσης όλων των εκμισθωτών σε περιπτώσεις υπεκμίσθωσης ακινήτων με σχετική υπουργική απόφαση.

Πλέον όλοι οι εκμισθωτές, σε περιπτώσεις υπεκμισθώσεων δικαιούνται αποζημίωση για τις απώλειες στο ενοίκιό τους, εφόσον ο μισθωτής τους είναι πληττόμενος βάση ΚΑΔ.

Ο λόγος γίνεται για την περίπτωση που ιδιοκτήτης ακινήτου (εκμισθωτής) το εκμισθώνει το σε επαγγελματία (μισθωτή) ο οποίος δραστηριοποιείται με ΚΑΔ δραστηριότητας «κλειστής με κρατική εντολή» ή «πληττόμενης», με δικαίωμα υπεκμίσθωσής του.

Στη συνέχεια ο μισθωτής υπεκμισθώνει το κατάστημα σε επιχειρηματία (υπομισθωτή) ο οποίος ασκεί σε αυτό δραστηριότητα «κλειστή» ή «πληττόμενη».

Πώς θα πάρουν αποζημιώσεις

Ο υπομισθωτής, δικαιούται να μειώσει κατά 40% ή 100%, ανάλογα με τον ΚΑΔ της δραστηριότητάς του, το υπομίσθωμα που καταβάλλει στον μισθωτή/υπεκμισθωτή του.

Αντίστοιχα ο υπεκμισθωτής δικαιούται να υποβάλει δήλωση COVID για να λάβει το 20% ή το 80% του υπομισθώματος, εκτός αν είναι νομικό πρόσωπο οπότε επί «κλειστής» επιχείρησης του υπομισθωτή θα λάβει το 60% του υπομισθώματος.

Ο ίδιος δικαιούται να ζητήσει μείωση του μισθώματος που καταβάλει στον  ιδιοκτήτη / εκμισθωτή του, μόνο αν ο ΚΑΔ του περιλαμβάνεται στους κλειστούς ή πληττόμενους.

Έτσι, οι μισθωτές/υπομισθωτές δικαιούνται μείωση των ενοικίων και κατά συνεπεία και οι έκμισθωτές τους, δηλαδή ο ιδιοκτήτης και ο υπεκμισθωτής, διακινούνται να αποζημιωθούν από το κράτος.

ADVERTISEMENT

Παράδειγμα

Έστω ότι ο Α νοικιάζει το ακίνητο στον Β με δικαίωμα υπεκμίσθωσης.

Στη συνέχεια ο Β (υπεκμισθωτής) μισθώνει το ακίνητο στον Γ (υπομισθωτής).

Οι μισθωτές Β και Γ δικαιούνται μείωση ενοικίου, αν η δραστηριότητά τους ανήκει σε κλειστούς ή πληττόμενους ΚΑΔ.

Αν πχ. ο Γ ανήκει σε κλειστό ΚΑΔ, δικαιούται έκπτωση στο ενοίκιο που καταβάλλει στον Β κατά 100%.

Ο Β δικαιούται να λάβει αποζημίωση από το κράτος για την απώλεια του ενοικίου.

Αν ο Β δραστηριοποιείται σε ΚΑΔ που δεν είναι πληττόμενος ή κλειστός, υποχρεούται να καταβάλλει στον Α το προβλεπόμενο ενοίκιο.

Αν όμως ο ΚΑΔ του δικαιούται έκπτωση, θα καταβάλλει στον Α μειωμένο ενοίκιο και ο Α στη συνέχεια θα δικαιούται αποζημίωση από το κράτος.