A- A+
Τράπεζες: Ώρα αποφάσεων για τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις

Συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τα επιτόκια, με τη σχετική απόφαση να επιδρά στην εγχώρια αγορά χρήματος.

Η πλειονότητα των αναλυτών αναμένει αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ πιθανό είναι και το σενάριο αναπροσαρμογής τους κατά 50 μονάδες βάσης.

Δηλαδή ο κεντρικός παρεμβατικός δείκτης της ΕΚΤ θα διαμορφωθεί από τον ερχόμενο μήνα στο 3,75% ή στο 4%.

Τι θα κάνουν οι τράπεζες

Μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη 4/5 οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών θα λάβουν τις αποφάσεις τους αναφορικά με τα επιτόκια που θα εφαρμόσουν στις καταθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος μεγάλος κύκλος αυξήσεων στα προϊόντα προσυμφωνημένης διάρκειας έλαβε χώρα το Φεβρουάριο.

Έκτοτε, οι αλλαγές είναι ελάχιστες, με τις περισσότερες τράπεζες να διατηρούν αμετάβλητες τις αποδόσεις που προσφέρουν στους λογαριασμούς προθεσμίας.

Το καλύτερο για τους καταθέτες (όχι για τους δανειολήπτες) είναι τα ευρωπαϊκά επιτόκια να αυξηθούν την επόμενη εβδομάδα κατά 0,50%.

Σε αυτό το σενάριο κατά πάσα βεβαιότητα θα υπάρξουν αυξήσεις στις αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων που θα μπορούσαν να κινηθούν στη ζώνη των 15 - 25 μονάδων βάσης.

Αν από την άλλη το βασικό επιτόκιο του ευρώ ενισχυθεί κατά 25 μονάδες βάσης, οι αναπροσαρμογές στις εγχώριες αποδόσεις θα είναι μάλλον περιορισμένες.

Τα επιτόκια σήμερα

Σε αυτή τη φάση τα προθεσμιακά επιτόκια στην Ελλάδα φτάνουν ανάλογα με το ποσό, τη διάρκεια και φυσικά την τράπεζα, έως και το 2,8% περίπου.

Σε ορισμένες δε περιπτώσεις ακόμη και για μικρά ποσά, της τάξης των 10.000 ευρώ, οι αποδόσεις ξεπερνούν το 2%.

Επιπλέον, η πλειονότητα των νέων προγραμμάτων δίνει τη δυνατότητα πρόωρης ανάληψης των χρημάτων χωρίς κόστος την ημέρα καταβολής των τόκων.

Ως εκ τούτου, όσοι διατηρούν καταθέσεις σε λογαριασμούς πρώτης ζήτησης μπορούν να επιλέξουν μία προθεσμιακή με ελεύθερο σπάσιμό της και αν τα επιτόκια αυξηθούν το επόμενο διάστημα να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους σε νέο προϊόν.

Έτσι, δεν θα χάνουν τόκους μέχρι εκείνη τη στιγμή και όταν παρουσιαστεί η ευκαιρία θα αυξήσουν την απόδοσή τους.

Πώς να κάνετε τη σύγκριση

Τα αποτελέσματα στο εργαλείο σύγκρισης προθεσμιακών καταθέσεων του Mopneyonline, μπορούν να φιλτραριστούν ως προς αυτό το χαρακτηριστικό.

Έτσι, μπορείτε να περιορίσετε την αναζήτησή σας μόνο στα προϊόντα με ανέξοδη πρόωρη ανάληψη.

Επιπλέον, ανάλογα με τη διάρκεια που επιλέγετε, στα αποτελέσματα εμφανίζονται και τα προϊόντα μεγαλύτερου διαστήματος, με δικαίωμα πρόωρης λήξης. Έτσι, συγκρίνετε όλες τις διαθέσιμες επιλογές.