A- A+
Από τον Ιούνιο υπεύθυνες δηλώσεις και εξουσιοδοτήσεις online με τους κωδικούς e-banking

Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του το gov.gr για τους πολίτες που θέλουν να κάνουν μία εξουσιοδότηση ή να συντάξουν μία υπεύθυνη δήλωση.

Όπως τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, στα μέσα του έτους αναμένεται να είναι διαθέσιμη η ενιαία ψηφιακή «πύλη» της δημόσιας διοίκησης (www.gov.gr).

Μέσω αυτής θα παρέχεται το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχονται ήδη ψηφιακά συν δύο πρόσθετες υπηρεσίες που ψηφιοποιούνται για πρώτη φορά.

Ο λόγος γίνεται για την υπεύθυνη δήλωση και την εξουσιοδότηση, οι οποίες θα γίνονται με ένα «κλικ» μέσω του υπολογιστή ή του κινητού τηλεφώνου.

Ειδικότερα, οι πολίτες θα εισέρχονται στην υπηρεσία με τους κωδικούς που χρησιμοποιούν για τα e-banking τους και στη συνέχεια θα μπορούν να συντάσσουν την εξουσιοδότηση ή την υπεύθυνη δήλωση.

Έτσι, θα έχουν άμεσα το χαρτί που θέλουν και δεν θα χρειάζεται να πηγαίνουν σε ΚΕΠ ή σε αστυνομικό τμήμα για την ταυτοποίησή τους.

Τα επόμενα βήματα

Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, το υπουργείο του επιδιώκει την ενοποίηση των διαδικασιών δήλωσης του θανάτου με την αυτόματη απονομή σύνταξης χηρείας, καθώς και την καταβολή μέρους των εξόδων της κηδείας, μέσω της υπηρεσίας «μιας στάσης».

Όπως επεσήμανε στην ίδια συνέντευξη, το επόμενο βήμα είναι η άυλη συνταγογράφηση, με την οποία θα δίνεται στους ασθενείς η δυνατότητα να έχουν τη συνταγή του γιατρού τους και σε ψηφιακή μορφή.

Αναφερόμενος στα ΚΕΠ, δήλωσε πως στόχος είναι να γίνουν η εναλλακτική όσων δεν έχουν τη δυνατότητα ή τις δεξιότητες να διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές τους ηλεκτρονικά και να αποτελέσουν το μόνο σημείο επαφής του πολίτη με το κράτος για όσες υπηρεσίες δεν διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά