A- A+
Από πού θα βρει τα τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ που της λείπουν η Attica Bank
Έτοιμη να προωθήσει τη διαδικασία αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου δηλώνει η διοίκηση της Attica Bank, η οποία έχει ήδη προσλάβει συμβούλους για ην εύρεση στρατηγικού επενδυτή.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της τράπεζας Γιάννης Γαμβρίλης κατά τη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της, «είμαστε έτοιμοι να προωθήσουμε την διαδικασία της νέας αύξησης κεφαλαίου με την βεβαιότητα ότι θα πετύχουμε»

Στόχος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι «να καταξιωθεί η Attica Bank ως μια σύγχρονη, ευέλικτη και δυναμική τράπεζα, που θα πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα και θα πρωτοστατεί στην προσπάθεια για την ανάπτυξη της οικονομίας».

Το σχέδιο δημιουργίας κεφαλαίου

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Γκίκας Μάναλης σημείωσε ότι μετά την ανακοίνωση από την Τράπεζα της Ελλάδος των αναγκών σε κεφάλαια της νέας αξιολόγησης πιστωτικού κινδύνου, η Attica Bank έχει τρεις (3) δυνατότητες κάλυψής τους:

1) Δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου.

2) Εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και κάλυψή του από αυτόν ή και από τους υφιστάμενους μετόχους.

3) Συνδυασμός των δύο προηγούμενων λύσεων, δηλαδή δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου και αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Οι επόμενες ενέργειες

Τα stress tests της Τράπεζας της Ελλάδος υπολόγισαν ένα κεφαλαιακό έλλειμα ύψους 397 εκατ. ευρώ στο βασικό σενάριο και 434 εκατ. ευρώ στο δυσμενές σενάριο.

Με βάση τους σχεδιασμούς που γίνονται για την κάλυψη αυτού του κενού, προκρίνεται η εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου, η είσοδος στην τράπεζα στρατηγικού επενδυτή και η συνεισφορά των υφιστάμενων μετόχων, συμπεριλαμβανομένου και του ΤΣΜΕΔΕ μέσω νέας αύξησης κεφαλαίου.

Προς το σκοπό αυτό έχουν δρομολογηθεί οι παρακάτω ενέργειες:

• Έχει υποβληθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος σχέδιο δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου για μερική κάλυψη του απαιτούμενου ποσού και αναμένεται η έγκρισή του.

• Η Τράπεζα έχει προχωρήσει στην πρόσληψη διεθνών χρηματοοικονομικών οίκων και συμβούλων για αναζήτηση κεφαλαίων που θα καλύψουν τις κεφαλαιακές της ανάγκες. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται και ο σημερινός βασικός μέτοχος να εκδηλώσει την πρόθεσή του για το ποσό της συμμετοχής του, ώστε τελικά να προσδιορισθούν τα κεφάλαια, που θα καλυφθούν από τον στρατηγικό εταίρο.

Ο στρατηγικός επενδυτής

«Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία η προοπτική εξεύρεσης του στρατηγικού επενδυτή κρίνεται θετική» τόνισε ο κ. Μάναλης.

Και πρόσθεσε πως σ’ αυτό άλλωστε συνηγορεί και το γενικότερο κλίμα των διεθνών αγορών για τη Ελλάδα, καθώς και η ευκολία με την οποία κάλυψαν, προ λίγων εβδομάδων, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες τις ανάγκες τους από τις διεθνείς αγορές, αλλά και η βαρύτητα των επενδυτικών συμβούλων μας (UBS, LAZARD, PwC, CLAYTON).

«Συνοπτικά, θα μπορούσα να σημειώσω ότι τα πλεονεκτήματα της λύσης αυτής είναι η διεθνής προοπτική της τράπεζας και η άμεση κεφαλαιακή της ενίσχυση» σημείωσε ο ίδιος.

Η στρατηγική της τράπεζας

Τέλος, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Αλέξανδρος Αντωνόπουλος αναφέρθηκε στην ενδυνάμωση της στρατηγικής στόχευσης στην εξωστρεφή ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, βασικοί πυλώνες της επιχειρησιακής στρατηγικής για τα επόμενα έτη, είναι:

α) η ανάπτυξη των εργασιών με την πλήρη εκμετάλλευση των υφιστάμενων δομών μας καθώς και του προσωπικού,

β) η επίτευξη ισχυρής οργανικής κερδοφορίας με έμφαση στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και προϊόντων,

γ) η βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής βάσης και

δ) η αποτελεσματικότερη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Παραμένουμε επίσης έτοιμοι να εκμεταλλευτούμε κάθε ευκαιρία για συνεργασίες, σε τοπικό ή διεθνές επίπεδο, οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία» κατέληξε ο ίδιος.