A- A+
ΑΑΔΕ: Από κόσκινο 43.000 επιχειρήσεις για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή - Από τι κινδυνεύουν

Σαρωτικούς ελέγχους σε περίπου 43.000 επιχειρήσεις διενεργεί η ΑΑΔΕ για να διαπιστώσει εάν προχώρησαν σε «μαγείρεμα» των δηλώσεών τους για να λάβουν αυξημένη Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

Πρόκειται κατά βάση για επιχειρήσεις ή ελεύθερους επαγγελματίες που προχώρησαν σε τροποποιητικές δηλώσεις των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ του 2019 εκ των υστέρων, ώστε να λάβουν μεγαλύτερη ενίσχυση από το κράτος.

Σε όσες περιπτώσεις διαπιστωθούν παρατυπίες, όλο ή το υπερβάλλον ποσό της ενίσχυσης θα πρέπει να επιστραφεί και μάλιστα εντόκως.

Ποιοι άλλοι την πάτησαν

Υπενθυμίζεται ότι από την Πέμπτη έχουν αναρτηθεί τα ειδοποιητήρια αποπληρωμής του δανείου της δράσης σε περίπου 560.000 ΑΦΜ.

Το ποσό επί του συνόλου της ενίσχυσης που πρέπει να επιστραφεί κυμαίνεται από 25% έως 50%, υπό την προϋπόθεση ότι τηρήθηκαν οι ρήτρες απασχόλησης για κάθε κύκλο του προγράμματος.

Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις για να δικαιούνται το κούρεμα στο ποσό που έλαβαν θα πρέπει να έχουν διατηρήσει τον αριθμό των εργαζομένων τους σταθερό για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Όσοι δεν τήρησαν αυτήν την υποχρέωση καλούνται τώρα να επιστρέψουν το 100% ενίσχυσης.

Το ίδιο ισχύει και για όσους δεν υπέβαλαν εγκαίρως τα απαραίτητα δικαιολογητικά, εφόσον στηρίχθηκαν με βάση το «Προσωρινό Πλαίσιο».

Πού βλέπετε τα εκκαθαριστικά

Οι επιχειρήσεις μπορούν να δουν τις οφειλές τους από το επιστρεπτέο μέρος της ενίσχυσης στην ψηφιακή πύλη myAADE, στην επιλογή «Ο Λογαριασμός μου», στο «Οφειλές εκτός ρύθμισης και Πληρωμής».

Επίσης για τη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων, στην πλατφόρμα myBusinessSupport, η ΑΑΔΕ έχει αναρτήσει ενημέρωση σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού του επιστρεφόμενου ποσού για κάθε κύκλο της δράσης.

Υπενθυμίζεται ότι η πληρωμή των οφειλών είναι δυνατή και μέσω του συστήματος IRIS Online Payments, στο myAADE (myaade.gov.gr), με άμεση πίστωση των οφειλών.

Η εξόφληση μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:

- Σε 96 άτοκες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται στις 29/7/2022

- Εφάπαξ έως τις 29/7/2022 με έκπτωση 15% επί του οφειλόμενου ποσού