A- A+
Από εφέτος έκπτωση φόρου για δαπάνες επισκευών ή αναβάθμισης ακινήτων

Από τις εφετινές φορολογικές δηλώσεις θα ενεργοποιηθεί η έκπτωση που προβλέπει η νομοθεσία για όσους προχώρησαν σε δαπάνες αναβάθμισης ή επισκευής στο ακίνητό τους.

Το επόμενο διάστημα θα εκδοθεί υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τη διαδικασία για τη λήψη της αποζημίωσης, με την συμπλήρωση σχετικού κωδικού στις δηλώσεις του 2021 (εισοδήματα 2020).

Το φορομπόνους  αφορά μόνο τις εργασίες ηλεκτρολόγων, υδραυλικών και λοιπών τεχνιτών και όχι το κόστος των υλικών.

Ποιες δαπάνες αφορά το μέτρο

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, έκπτωση δικαιούνται όσοι πραγματοποιούν δαπάνες για το ακίνητό τους από την 1-1-2020 μέχρι και 31-12-2022.

Οι δαπάνες αυτές περιλαμβάνουν αποκλειστικά αμοιβές παροχής υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των ακινήτων τους.

Δηλαδή τα υλικά δεν προσμετρώνται για τον υπολογισμό του κέρδους.

Το φορολογικό όφελος

Οι σχετικές δαπάνες θα μειώνουν σε ποσοστό 40% του ύψους τους το φόρο εισοδήματος του ιδιοκτήτη του ακινήτου για τα επόμενα τέσσερα έτη.

Το συνολικό ποσό των εκπιπτόμενων δαπανών θα κατανέμεται ισόποσα στα 4 επόμενα έτη και το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε έτος θα μειώνει τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα βεβαιώνεται στον φορολογούμενο ιδιοκτήτη κατά το έτος αυτό.

Σε κάθε περίπτωση θα ισχύει ανώτατο όριο 16.000 ευρώ στο ύψος των δαπανών που θα μπορούν να ληφθούν υπόψη.

Ως εκ τούτου το ανώτατο ποσό έκπτωσης που θα μπορεί να χορηγηθεί σε κάθε ιδιοκτήτη ανέρχεται σε 6.400 ευρώ που οδηγεί σε μέγιστη έκπτωση φόρου εισοδήματος 1.600 ευρώ τον χρόνο.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη μείωση του φόρου από το ποσό των δαπανών ανακαίνισης αποτελεί η απόδειξή τους με νόμιμα παραστατικά και η εξόφλησή τους με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών.