A- A+
Από 17 έως 31 Μαΐου η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank - Στα 0,44 ευρώ η τιμή των νέων μετοχών
Από τις 17 έως τις 31η Μαΐου θα διαρκέσει η περίοδος άσκησης του δικαιώματος συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank, σύμφωνα με την έγκριση που έλαβε η τράπεζα από το Χρηματιστήριο.

Ειδικότερα, η Επιτροπή Εισαγωγών και Εταιρικών Πράξεων του Χρηματιστηρίου Αθηνών ενέκρινε την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 534.269.648 δικαιωμάτων προτίμησης της Alpha Bank που θα προκύψουν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Η έκδοση θα υλοποιηθεί με καταβολή μετρητών υπέρ των παλαιών μετόχων σε αναλογία 1,944456 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές για κάθε 1 παλαιά κοινή ονομαστική μετοχή, σε τιμή διάθεσης μετοχής 0,44 ευρώ ανά μετοχή.

Η αποκοπή του δικαιώματος

Ως ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται η 13η Μαΐου 2013, ενώ δικαιούχοι των δικαιωμάτων προτίμησης είναι οι μέτοχοι που θα είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Σ.Α.Τ. της 15ης Μαΐου 2013.

Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από την 17η Μαΐου 2013 έως και την 31η Μαΐου 2013.

Η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών του Χ.Α. ορίζεται από την 17η Μαΐου 2013 έως και την 27η Μαΐου 2013.

Καλυμμένη η αύξηση

Εξασφαλισμένη είναι η κάλυψη του 10% της ελάχιστης συμμετοχής που απαιτείται για τη διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα της Alpha Bank. Στα 0,44 ευρώ η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών.

Σύμφωνα με το Σχέδιο Κεφαλαιακής Ενισχύσεως ύψους 4,571 δισ. ευρώ, ο Δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων της τράπεζας διαμορφώνεται στο 13,7%, πολύ πάνω από το ελάχιστο όριο του 9%.

Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση της Alpha Bank, η κάλυψη της αύξησης είναι πλήρως εγγυημένη από κοινοπραξία διεθνών χρηματοοικονομικών οίκων: την J.P. Morgan και την Citigroup οι οποίοι ενεργούν ως Global Coordinators και Joint-Bookrunners, καθώς και τις HSBC και Crédit Agricole CIB που ενεργούν ως Joint-Bookrunners.

Τα warrants

Για κάθε νέα κοινή μετοχή, την οποία αποκτούν οι επενδυτές του ιδιωτικού τομέα, θα λάβουν, έναν παραστατικό τίτλο δικαιωμάτων κτήσεως μετοχών («Warrant»), πλήρως διαπραγματεύσιμο, ο οποίος δίδει το δικαίωμα ανακτήσεως των μετοχών για τις οποίες έχει εγγραφεί το ΤΧΣ εξαμηνιαίως, για τα επόμενα 4,5 έτη, στην τιμή διαθέσεως πλέον ενός ετήσιου περιθωρίου.

Οι ανωτέρω μετοχές θα αγοράζονται στην Τιμή Διαθέσεως πλέον ενός ετήσιου περιθωρίου (4% για το πρώτο έτος, 5% για το δεύτερο, 6% για το τρίτο, 7% για το τέταρτο και 8% ετησιοποιημένο για το εναπομείναν 6μηνο).

Ο αριθμός των νέων κοινών μετοχών που μπορούν να αποκτηθούν με κάθε Warrant, θα εξαρτηθεί από το βαθμό καλύψεως της Εκδόσεως Δικαιωμάτων καθώς και της Ιδιωτικής Τοποθετήσεως και θα είναι μεταξύ 7,3 μετοχών και 9 μετοχών.