A- A+
Από 14 - 30 Ιουνίου οι αιτήσεις για το επίδομα ρεύματος - Η διαδικασία και οι δικαιούχοι

Εκδόθηκε η ΚΥΑ με την οποία καθορίζονται η διαδικασία και οι τελικοί όροι χορήγησης του επιδόματος έως 600 ευρώ για το ρεύμα, σε πρώτες κατοικίες και στη φοιτητική στέγη.

Οι αιτήσεις θα γίνονται σε ειδική εφαρμογή στο gov.gr μετά την 14η Ιουνίου και μέχρι την 30 Ιουνίου, ενώ οι πληρωμές θα πραγματοποιηθούν τον Ιούλιο μετά την εξέταση των υποβληθέντων αιτημάτων.

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Δηλαδή αφορά όσα επιβαρύνονται με ρήτρα αναπροσαρμογής.

Η ενίσχυση αφορά στον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας των δικαιούχων, καθώς και της μισθωμένης κατοικίας εξαρτώμενων παιδιών του νοικοκυριού που σπουδάζουν στο εσωτερικό.

Για την λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, κάθε αριθμός παροχής ρεύματος, για κάθε μήνα, δηλώνεται από έναν μόνο δικαιούχο.

Σε περίπτωση που ένας αριθμός παροχής ρεύματος για κάποιον μήνα τυχόν δηλωθεί από δύο η περισσότερους δικαιούχους, ακολουθείται η διαδικασία καταμερισμού της ενίσχυσης ανά δικαιούχο.

ADVERTISEMENT

Το εισοδηματικό κριτήριο

Η οικονομική ενίσχυση παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, φορολογικού έτους 2020, έως τις 45.000 ευρώ.

Αν ο υπόχρεος υποβάλει για πρώτη φορά φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2021, λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά φόρων, φορολογικού έτους 2021.

Τα στοιχεία εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020, λαμβάνονται υπόψη, όπως έχουν δηλωθεί έως την 1η Μαΐου 2022.

Τα στοιχεία φορολογικής κατοικίας, καθώς και του εισοδήματος, λαμβάνονται υπόψη, όπως έχουν δηλωθεί, μέχρι τη στιγμή της αίτησης για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης κάθε δικαιούχου.

ADVERTISEMENT

Αν έχετε αλλάξει σπίτι

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος έχει αλλάξει κύρια κατοικία, συμπληρώνει τα αντίστοιχα πλήρη στοιχεία για την κύρια κατοικία που διέμενε την 1η Δεκεμβρίου 2021, την 1η Ιανουαρίου 2022, την 1η Φεβρουαρίου 2022, την 1η Μαρτίου 2022, την 1η Απριλίου 2022 και την 1η Μαΐου 2022.

Η μεταβολή των στοιχείων της κύριας κατοικίας αποτελεί υπεύθυνη δήλωση προς τη φορολογική αρχή και προ-συμπληρώνεται στα στοιχεία της δήλωσης εισοδήματος του φορολογικού έτους 2022.

Σε περίπτωση που έχει υποβληθεί οριστικά δήλωση εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021, ειδικά τα στοιχεία κύριας κατοικίας για την 1η Δεκεμβρίου 2021 δεν μπορούν να μεταβληθούν από τον ωφελούμενο.

ADVERTISEMENT

Η φοιτητική στέγη

Στη φοιτητική στέγη η υποβολή της αίτησης οικονομικής ενίσχυσης γίνεται από έναν εκ των γονέων ή κηδεμόνων.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να δηλώνει στον Πίνακα 6 της φορολογικής δήλωσης έτους 2021 ενοίκιο που πληρώνει για κατοικία παιδιού της οικογένειας που σπουδάζει στο εσωτερικό και τον αντίστοιχο αριθμό παροχής ρεύματος..

Σε περίπτωση υποχρέωσης υποβολής κοινής φορολογικής δήλωσης φορολογικού έτους 2021 από τους δύο συζύγους που δεν βρίσκονται σε διάσταση, η αίτηση οικονομικής ενίσχυσης υποβάλλεται από τον έναν εκ των δύο συζύγων και σε περίπτωση αίτησης του άλλου συζύγου, αυτή απορρίπτεται αυτόματα από την εφαρμογή.

Ο αιτών καλείται να επιβεβαιώσει ή να επικαιροποιήσει τα στοιχεία της μισθωμένης κατοικίας εξαρτώμενων παιδιών της οικογένειας που σπουδάζουν στο εσωτερικό για το διάστημα Δεκέμβριος 2021-Μάϊος 2022.

ADVERTISEMENT


Τρόπος υπολογισμού της ενίσχυσης

Για τον υπολογισμό του ποσού της ενίσχυσης ανά δικαιούχο, αρχικά υπολογίζεται το ποσό της ενίσχυσης για κάθε λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών παροχών του εσωτερικού που έχει εκδοθεί την περίοδο μεταξύ 1ης Δεκεμβρίου 2021 έως 31η Μαΐου 2022.

Το ποσό της ενίσχυσης ανά λογαριασμό ρεύματος υπολογίζεται ως ποσοστό 60% επί του θετικού υπολοίπου που προκύπτει μετά την αφαίρεση από το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής του λογαριασμού των ποσών έκπτωσης:

α) που έχει χορηγηθεί από τον ειδικό λογαριασμό με την ονομασία «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης»

β) που έχει ήδη χορηγηθεί από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας επί της κατανάλωσης ενέργειας του λογαριασμού.

Σε περίπτωση που ο λογαριασμός δεν αφορά κυμαινόμενο τιμολόγιο προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζεται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο αιτών δεν δικαιούται τη λήψη ενίσχυσης.

Επίσης, σε περίπτωση που ο λογαριασμός δεν αφορά σε παροχή οικιακής χρήσης, ο αιτών δεν δικαιούται τη λήψη ενίσχυσης.

ADVERTISEMENT


Η πίστωση του ποσού

Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου που έχει δηλώσει στην αίτησή του.

Μετά την ολοκλήρωση του υπολογισμού του ποσού της ενίσχυσης, διαβιβάζεται εγκριτική απόφαση στο πιστωτικό ίδρυμα ή τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό.

Κατόπιν της διενέργειας των πληρωμών των ενισχύσεων αποστέλλεται αυτοματοποιημένο μήνυμα στην διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του δικαιούχου που έχει δηλωθεί στην αίτηση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, με το ποσό της ενίσχυσης που του καταβλήθηκε ή ενημέρωση σε περίπτωση απόρριψη της αίτησης.