A- A+
Απίστευτη εξαγγελία! Ο Καμμένος θέλει να αγοράσει τα δάνεια όλων των στρατιωτικών
Να λειτουργήσει το Δημόσιο σαν fund και να αγοράσει από τις τράπεζες όλα τα δάνεια των στρατιωτικών, κόκκινα και πράσινα, θέλει ο υπουργός Αμύνης Πάνος Καμμένος.

Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, το υπουργείο του ετοιμάζει μία ολοκληρωμένη πρόταση για εξαγορά όλων των δανείων μέσω των διαθεσίμων στα Ταμεία των στρατιωτικών και στον Αυτόνομο Οικοδομικό Οργανισμό Αξιωματικών (ΑΟΟΑ).

Μαζεύει στοιχεία

Όπως είπε, έχει ξεκινήσει η σχετική προετοιμασία με την καταγραφή των δεδομένων για τα δανειακά προϊόντα που έχουν λάβει τα στελέχη και το προσωπικό από όλα τα επιτελεία.

«Ηδη έχουμε ζητήσει μέσω των επιτελείων να καταθέσει το προσωπικό τα στεγαστικά δάνεια τα οποία του έχουν χορηγηθεί από τις τράπεζες» εξήγησε ο κ. Καμμένος.

Και διευκρίνισε ότι η πρωτοβουλία περιλαμβάνει και ορισμένα εξυπηρετούμενα δάνεια, ακόμη και καταναλωτικά.

Κλείνει το μάτι για κούρεμα

«Εμείς θα ζητήσουμε την αγορά τους με την έκπτωση που μπορεί να υπάρχει σε αυτές τις περιπτώσεις» πρόσθεσε ο κ. Καμμένος, που θέλει το υπουργείο του να λειτουργήσει σαν fund.

Είναι προφανές ότι ο κ. Καμμένος «κλείνει το μάτι» στους στρατιωτικούς για κούρεμα της οφειλής τους, κατά το ύψος της έκπτωσης που θέλει να εξασφαλίσει από τις τράπεζες.

Εξάλλου, από τη στιγμή που οι οφειλές θα μεταφερθούν προς τα Ταμεία που θα αποκτήσουν τα δάνεια, δεν είναι λίγοι όσοι μπουν στο πειρασμό ακόμη και να σταματήσουν τελείως τις πληρωμές.

Τι λένε οι τράπεζες

Δύσκολα θα υλοποιηθεί η παραπάνω πρόταση επισημαίνουν τραπεζικές πηγές.

Όπως εξηγούν, η αγορά δανείων δεν μπορεί να προσφερθεί με πολύ μεγάλη έκπτωση, ιδιαίτερα στα δάνεια που καλύπτονται από εγγυήσεις και είναι εξυπηρετούμενα.

Επιπλέον, υπάρχει και ο ηθικός κίνδυνος, κάποιοι να σταματήσουν να πληρώνουν την τράπεζα, μέχρι να αγοράσει τα δάνεια το υπουργείο.

Τέλος, οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι μία τέτοια απόφαση θα ήταν σε βάρος όσων δεν έχουν λάβει δάνεια, καθώς με χρήματα που τους έχουν παρακρατηθεί, θα δοθεί άφεση ...αμαρτιών σε συναδέλφους τους.

Και σημειώνουν με νόημα ότι κάτι τέτοιο θα χρειαζόταν και την άδεια της ΕΚΤ, καθώς μπορεί να θεωρηθεί ως κρατική βοήθεια στις τράπεζες.