A- A+
Άνοδος ξανά σε τιμές και ενοίκια επαγγελματικών χώρων μετά το σοκ του 2020

Ανοδικά κινούνται το 2021 οι τιμές πώλησης και τα μισθώματα επαγγελματικών χώρων υψηλών προδιαγραφών, μετά το πάγωμα της αγοράς το 2020 λόγω πανδημίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο α΄ εξάμηνο του 2021 ο ρυθμός μεταβολής τιμών για το σύνολο της χώρας, διαμορφώθηκε ως εξής:

- Γραφεία υψηλών προδιαγραφών: + 1,4% στις τιμές και +2,7% στα μισθώματα

- Καταστήματα υψηλών προδιαγραφών: +1,1% στις τιμές και +0,9% στα μισθώματα

Ζήτηση για σύγχρονα γραφεία

Παρά την τηλεργασία, η ζήτηση για την αγορά και ενοικίαση γραφείων υψηλών προδιαγραφών ενισχύθηκε στο πρώτο μισό του 2021.

Τούτο δείχνει η άνοδος των τιμών πώλησης και των μισθωμάτων.

Συγκεκριμένα, οι ονομαστικές τιμές γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών αυξήθηκαν κατά 3,2% στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και 0,9% στη Θεσσαλονίκη, ενώ μειώθηκαν κατά 0,6% στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Από την άλλη, τα μισθώματα γραφείων για το σύνολο της χώρας αυξήθηκαν κατά 2,7% σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2020 (προσωρινά στοιχεία).

Ανοδος και στα καταστήματα

Πιο ήπιες είναι οι μεταβολές που καταγράφηκαν στα καταστήματα υψηλών προδιαγραφών, στα οποία οι τάσεις είναι σταθεροποιητικές.

Ειδικότερα, στο α΄ εξάμηνο του 2021 οι ονομαστικές τιμές καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 0,7% στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, 0,3% στη Θεσσαλονίκη και 2,1% στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Κατά το α΄ εξάμηνο του 2021, τα μισθώματα των καταστημάτων για το σύνολο της χώρας αυξήθηκαν κατά 0,9% σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2020 (προσωρινά στοιχεία).

Ο πίνακας με τις μεταβολές

κλικ για μεγέθυνση