A- A+
Ανοδικά στους 43 από τους 45 τελευταίους μήνες οι καταθέσεις των νοικοκυριών

Ανοδικά στους 43 από τους 45 τελευταίους μήνες έχουν κινηθεί οι καταθέσεις των νοικοκυριών, οι οποίες σε αυτό το διάστημα έχουν αυξηθεί συνολικά κατά 30 δισ. ευρώ.

Από το Φεβρουάριο του 2018 μόνο τον Ιανουάριο του 2019 και τον Ιανουάριο του 2020, τα υπόλοιπα στους λογαριασμούς ιδιωτών κατέγραψαν μηνιαία πτώση.

Σε όλους τους υπόλοιπους μήνες η μηνιαία αύξηση κυμάνθηκε από 21 εκατ. έως 2,25 δισ. ευρώ, με τη μέση μεταβολή να φτάνει τα 680 εκατ. ευρώ.

Επιτάχυνση μετά την πανδημία

Ένα σημαντικό μέρος της ανόδου αυτής, περί τα 17 δισ. ευρώ, καταγράφηκε στους 20 μήνες της πανδημίας (Μάρτιος 2020 - Οκτώβριος 2021).

Στα χρόνια που προηγήθηκαν της παραπάνω περιόδου, η αύξηση των 13 δισ. ευρώ, αποδίδεται στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και της εμπιστοσύνης, η οποία ενίσχυθηκε σημαντικά μετά την εκλογή της ΝΔ τον Ιούλιο του 2019.

Από τότε έως και τον περασμένο μήνα οι καθαρές εισροές ξεπέρασαν τα 20 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι μόλις τον Σεπτέμβριο του 2019, επετράπη η άρση των capital controls που είχαν επιβληθεί τέσσερα χρόνια νωρίτερα.

ADVERTISEMENT

Το δίμηνο των φόρων

Αξιοσημείωτο σε κάθε περίπτωση είναι το γεγονός ότι οι καταθέσεις των φυσικών προσώπων στις τράπεζες το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου ενισχύθηκαν παρά τις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσειος της περίοδου (πολλαπλές δόσεις φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ).

Συγκεκριμένα, ενισχύθηκαν συνολικά κατά 1,05 δισ ευρώ. 600 εκατ. ευρώ το Σεπτέμβριο και 446 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο.

Αυτό αποδίδεται στην αύξηση της απασχόλησης και των εισοδημάτων μετά την πολύ καλή τουριστική περίοδο, αλλά και σε επιδόματα που καταβάλλει το κράτος σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι αγρότες.

Εξάλλου, μέρος της ανόδου είναι αποτέλεσμα και των δανείων που εκταμιεύουν οι τράπεζες προς ελεύθερους επαγγελματίες.

Από την άλλη, το ίδιο διάστημα οι καταθέσεις των επιχειρήσεων υποχώρησαν κατά 300 εκατ. ευρώ, ενώ τον Οκτώβριο η πτώση έφτασε τα 570 εκατ. ευρώ περίπου.