A- A+
Άνοιξε το βιβλίο προσφορών της Εθνικής – Πώς θα μαζέψει τα κεφάλαια από Ελλάδα – εξωτερικό
Στο άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για την άντληση έως και 1,6 δισ. ευρώ από θεσμικούς επενδυτές στο εξωτερικό, προχώρησε η Εθνική Τράπεζα.

Στόχος της τράπεζας είναι η άντληση από τον ιδιωτικό τομέα τουλάχιστον 1,57 δισ. ευρώ, δηλαδή η αναπλήρωση του κεφαλαιακού ελλείμματος που προέκυψε από το βασικό σενάριο της άσκησης ακραίων καταστάσεων της ΕΚΤ.

Το σχέδιο κάλυψης των αναγκών

Οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες του ομίλου ανέρχονται σε 4,6 δισ. ευρώ και θα καλυφθούν ως εξής:

- Με την έκδοση νέων κοινών μετοχών ύψους έως 1,6 δισ. ευρώ

- Με την ανταλλαγή ομολόγων της τράπεζας, από την οποία έχουν εξασφαλιστεί 690 εκατ. ευρώ

- Με τη στήριξη του Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που θα εισφέρει το ποσό που θα λείπει για την κάλυψη των 4,6 δισ. ευρώ του δυσμενούς σεναρίου και το οποίο θα κυμανθεί από 2 έως 3 δισ. ευρώ.

Διάθεση μετοχών στην Ελλάδα

Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας έχοντας στη φαρέτρα της την πώληση της θυγατρικής της στην Τουρκία Finansbank, περιόρισε το ύψος της νέας έκδοσης μετοχών στα 1,6 δισ. ευρώ, κυρίως για λόγους τιμολόγησής τους.

Αυτή τη στιγμή η τράπεζα έχει εξασφαλισμένο κεφαλαιακό όφελος 690 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου, για την κάλυψη των αναγκών του βασικού σεναρίου θα πρέπει να αντλήσει μέσω του βιβλίου προσφορών τουλάχιστον 880 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η τράπεζα θα διαθέσει κοινές μετοχές στους επενδυτές και στην ελληνική αγορά, στην περίπτωση που δεν πετύχει μέσω του βιβλίου προσφορών το στόχο για άντληση 1,6 δισ. ευρώ.

Σε καμία περίπτωση ωστόσο το ποσό που θα ζητηθεί από την Ελλάδα δε θα ξεπεράσει τα 160 εκατ. ευρώ ή το 10% της διεθνούς προσφοράς, ενώ η συνολική έκδοση νέων μετοχών που θα διατεθεί στον ιδιωτικό τομέα δεν θα υπερβαίνει τα 1,6 δισ. ευρώ.

Η πώληση της Finansbank

Μετά από τις παραπάνω ενέργειες, το ποσό που θα απαιτείται για την αναπλήρωση του κεφαλαιακού ελλείμματος του δυσμενούς σεναρίου, ύψους 4,6 δισ. ευρώ, θα καλυφθεί από το ΤΧΣ.

Άρα στην καλύτερη για την Εθνική Τράπεζα περίπτωση το ΤΧΣ θα λάβει μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos) ονομαστικής αξίας 1,3 δισ. ευρώ και στη χειρότερη τίτλους αξίας 2,25 δισ. ευρώ.

Η βοήθεια αυτή θα αποπληρωθεί μόλις πωληθεί η θυγατρική της ΕΤΕ στην Τουρκία Finansbank.

Η ανταλλαγή ομολόγων

Όπως ανακοινώθηκε, με βάση τα αποτελέσματα της προαιρετικής δημόσιας προσφοράς προς τους ομολογιούχους και πιστωτές της, έχει ήδη κεφαλαιακό όφελος της τάξης των 690 εκατ. ευρώ .

Συγκεκριμένα, η δημόσια προσφορά έγινε δεκτή από ομολογιούχους με τίτλους ονομαστικής αξίας 683 εκατ. ευρώ, 7,64 εκατ. δολαρίων και 580.000 λιρών Αγγλίας.

Πρόκειται για τα προσωρινά αποτελέσματα της προαιρετικής δημόσιας προσφοράς στους κατόχους υβριδικών κεφαλαίων, ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης, προνομιούχων μετοχών ΗΠΑ και κατόχων ομολόγων υψηλής διαβάθμισης (senior bonds).

Αναζητά άλλα 880 εκατ. ευρώ

Ο συστημικός όμιλος καλείται να αντλήσει από τον ιδιωτικό τομέα ένα ποσό της τάξης των 1,6 δισ. ευρώ για να αναπληρώσει το κεφαλαιακό έλλειμμα που προέκυψε από το βασικό σενάριο των stress tests.

Ως εκ τούτου μέσω της έκδοσης κοινών μετοχών που ετοιμάζει πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 880 εκατ. ευρώ.

Η τράπεζα αναμένεται να ανοίξει το βιβλίο προσφορών έως και το τέλος της εβδομάδας.