A- A+
Άνοιξε η πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα των 700 ευρώ - Πώς γίνονται οι αιτήσεις

Άνοιξε το μεσημέρι της Τρίτης  η πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα των 700 ευρώ που θα καταβληθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων μέχρι το τέλος του έτους.

Η αίτηση γίνεται στην ιστοσελίδα www.koinonikomerisma.gr και ολοκληρώνεται εύκολα μέσα από πέντε βήματα, τα οποία είναι τα εξής:

  • Μετάβαση στην ιστοσελίδα του κοινωνικού μερίσματος.
  • Είσοδος με τους κωδικούς του TaxisNet
  • Επιβεβαίωση ΑΜΚΑ
  • Συμπλήρωση τηλεφώνου και ηλεκτρονικής διεύθυνσης (email)
  • Συναίνεση στην άντληση των αναγκαίων στοιχείων για το κοινωνικό μέρισμα από το TaxisNet

Σημειώνεται ότι για τα εξαρτώμενα μέλη π.χ. ΑΜΕΑ που υποβάλλουν και τα ίδια φορολογική δήλωση, το αίτημα πρέπει να υποβάλλεται από τον γονέα στου οποίου τη φορολογική δήλωση είναι εξαρτώμενα.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Οι κατηγορίες στις οποίες θα δοθεί το ποσό των 700 ευρώ είναι οι εξής:

- Οικογένειες με 4 τουλάχιστον τέσσερα τέκνα, με φορολογητέο εισόδημα έτους 2019 έως 20 χιλ ευρώ. Αφορά 19.140 νοικοκυριά

- Οικογένειες με τουλάχιστον ένα γονέα μακροχρόνια άνεργο, δηλαδή για διάστημα άνω των 12 μηνών, με τουάλχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και φορολογητέο εισόδημα εως 15 χιλ. Αφορά και μονογονεϊκές. Συνολικά ωφελούνται 163.778 οικογένειες.

- Οικογένειες που και οι 2 γονείς είναι βραχυχρόνια άνεργοι με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και εισόδημα εως 15 χιλ ευρώ. Συνολικά 40.927 οικογένειες

- Οικογένειες με μέλη ΑμΕΑ. Αφορά 25.632 οικογένειες

Επιπλέον, θα πρέπει να συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

- Οι καταθέσεις του νοικοκυριού και η τρέχουσα αξία του επενδυτικού χαρτοφυλακίου να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ

- Ένας από τους δύο γονείς θα πρέπει να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 10 έτη όπως προκύπτει από την φορολογία εισοδήματος

- Και οι δύο γονείς θα πρέπει να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας

Δυνατότητα ένστασης

Όσων η αίτηση για το Κοινωνικό Μέρισμα απορρίφθηκε θα μπορούν να υποβάλλουν ενστάσεις στη νέα σελίδα για το Κοινωνικό Μέρισμα, η οποία ανοίγει την Πέμπτη (19/12/2019).

Η συμπληρωματική σελίδα για τη διευκόλυνση των πολιτών θα ανοίξει στο διαδικτυακό τόπο της ΗΔΙΚΑ.

Όσοι καλύπτονται από τα κριτήρια, που έχουν ανακοινωθεί αλλά δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν με επιτυχία την αίτησή τους, στο πλαίσιο του δημοσιονομικού χώρου που δημιουργείται, θα μπορούν να ολοκληρώσουν την αίτηση και να λάβουν το επίδομα, το αργότερο στις αρχές του χρόνου.