A- A+
Άνοιξε η πλατφόρμα για το επίδομα τηλεκατάρτισης των 600 ευρώ - Οι δικαιούχοι και η διαδικασία

Στην ενεργοποίηση της πλατφόρμας των αιτήσεων για τη χορήγηση επιδόματος 600 ευρώ σε επιστήμονες που πλήττονται από την κρίση, προχώρησε το υπουργείο Εργασίας.

Μέσω αυτής της δράσης, λογιστές, οικονομολόγοι, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, ερευνητές και άλλοι επιστήμονες θα λάβουν μία αφορολόγητη και ακατάσχετη ενίσχυση ύψους 600 ευρώ.

Στις κατηγορίες των δικαιούχων περιλαμβάνονται αρκετοί ΚΑΔ, ακόμη και επαγγελματίες στο χώρο της αισθητικής, οπότε καλό θα ήταν να ελέγξετε καλά τη σχετική λίστα, για να δείτε αν μπορείτε να συμμετέχετε στο πρόγραμμα.

Επίσης θα πρέπει να ελέγξετε αν ανήκετε στους δικαιούχους του έκτατκου επιδόματος των 800 ευρώ. Κι αυτό διότι αν μπείτε στο πρόγραμμα τηλεκατάρτισης των 600 ευρώ, αποκλείεστε από την ενίσχυση των 800 ευρώ που δικαιούνται οι εργοδότες και αφορά τον Απρίλιο.

Σημειώνεται επίσης ότι οι δικαιούχοι της δράσης, εφόσον η κρίση συνεχιστεί και τον Απρίλιο, που είναι και το πιο πιθανό, θα λάβουν επιπλέον χρηματική ενίσχυση 800 ευρώ το Μάιο, όπως και οι λοιποί επαγγελματίες που πλήττονται.

Πώς θα δοθούν τα χρήματα

Οι δικαιούχοι θα λάβουν επίδομα ύψους 600 ευρώ, το οποίο θα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο.

Το επιστημονικό επίδομα θα καταβληθεί σε δύο δόσεις: 400 ευρώ, ως προκαταβολή, με την ενεργοποίηση της επιταγής, ενώ με την ολοκλήρωση  του προγράμματος θα καταβάλλονται και τα υπόλοιπα 200 ευρώ.

Η προθεσμία υποβολής ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα λήγει την Πέμπτη 20 Απριλίου και θα γίνεται μέσω του https://elearning.yeka.gr.

Τα 10 προγράμματα τηλεκατάρτισης

Οι επιστήμονες - δικαιούχοι του προγράμματος θα μπορούν να επιλέξουν ένα από τα 10 προσφερόμενα σύγχρονα αντικείμενα κατάρτισης, τα οποία θα βοηθήσουν άμεσα στον εκσυγχρονισμό των δεξιοτήτων και των γνώσεων τους στο συνεχώς εξελισσόμενο ψηφιακό περιβάλλον.

Ειδικότερα τα 10 αντικείμενα κατάρτισης σε θεματικούς τίτλους είναι τα εξής:

1. Προστασία προσωπικών δεδομένων (GDPR/DPO)
2. Δημόσιοι Ηλεκτρονικοί Διαγωνισμοί
3. Ηλεκτρονικό Εμπόριο-Ηλεκτρονικές Συναλλαγές, με σύγχρονα λογισμικά και εργαλεία
4. Βασικές Ψηφιακές Δεξιότητες, σε λογισμικά της πλέον πρόσφατης έκδοσης
5. Σύγχρονες ψηφιακές εφαρμογές/ Ψηφιακή υπογραφή - Ψηφιακά πιστοποιητικά - Ψηφιακή ανταπόκριση με το δημόσιο/ Τηλεργασία & Τηλεδιάσκεψη
6. Τεχνικός προγραμματισμού έξυπνων κτιρίων  (SMART BUILDINGS)
7. Διαχείριση έργων  (Financial Spreadsheets/ Xρηματοοικονομική χρήση/ Πρακτικές DEVOPS) & Διαδικτυακή Συνεργασία
8. Σύγχρονες εκπαιδευτικές τεχνικές σε ψηφιακό περιβάλλον
9. Μέτρα πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων που σχετίζονται με χώρους παροχής φροντίδας υγείας
10.  Χρήση τεχνικών και εργαλείων προώθησης μέσα από τη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης  (Social Media Marketing), με σύγχρονα εργαλεία και mobile εφαρμογές

Τις υπηρεσίες επιστημονικής τηλεκατάρτισης μπορούν να παρέχουν όλα τα αδειοδοτημένα  από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ) επιπέδου 1 και 2.

Πώς κάνετε αίτηση

Κάθε ενδιαφερόμενος εντάσσεται απευθείας στους δυνητικά δικαιούχους της Δράσης, βάσει του κύριου ΚΑΔ της επιχειρηματικής του δραστηριότητας.

Για να συμμετέχει στη δράση θα πρέπει να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για τη συμμετοχή σε αυτήν, επιλέγοντας υποχρεωτικά ανάμεσα στις εξής εναλλακτικές διαδικασίες:

    ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Α

Η διαδικασία έχει ως εξής:

1. Να συμπληρώσει και να υποβάλει ο ίδιος σε ηλεκτρονική μορφή, μέσω διαδικτύου, κάνοντας χρήση των κωδικών taxisnet που διαθέτει, στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ (https://elearning.yeka.gr), τη φόρμα «Ηλεκτρονική Αίτηση Συμμετοχής».

Εφιστάται η προσοχή των ενδιαφερόμενων στη συμπλήρωση όλων των απαιτούμενων πεδίων της Αίτησης συμμετοχής.

Σημειώνεται ότι η «Ηλεκτρονική Αίτηση συμμετοχής επέχει θέση Υπεύθυνης Δήλωσης και ότι δεν θα δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης των στοιχείων της αίτησης συμμετοχής μετά την υποβολή της.

2. Να συμπληρώσει τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού (IBAN, Τράπεζα), στον οποίο και θα καταβληθεί το εκπαιδευτικό επίδομα για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα τηλεκατάρτισης.

3. Να επιβεβαιώσει τα στοιχεία επικοινωνίας του και να συμπληρώσει υποχρεωτικά τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail)

4. Να επιλέξει το αντικείμενο κατάρτισης που επιθυμεί μεταξύ των δέκα προτεινόμενων αντικειμένων

5. Να διαφυλάξει το αποδεικτικό υποβολής της αίτησής του, το οποίο αναγράφει τον «Κωδικό Αριθμό Υποβολής Αίτησης Συμμετοχής» (ΚΑΥΑΣ), καθώς και την ακριβή ημερομηνία και ώρα υποβολής της.

Ο κωδικός ΚΑΥΑΣ είναι αυστηρά προσωπικός και μοναδικός για κάθε αίτηση συμμετοχής, χορηγείται αυτόματα από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ με την υποβολή της, αποτελεί το αποδεικτικό της υποβολής της και χρησιμοποιείται αντί για το ονοματεπώνυμο του αιτούντος σε όλα τα έγγραφα (Μητρώα, πίνακες, επιταγή κατάρτισης, κ.ά.).

Για την περίπτωση απώλειας του αποδεικτικού υποβολής της αίτησης, η ΕΥ ΕΔ ΕΣΠΑ ΥΠΕΚΥΠ θα αναρτήσει σχετική οδηγία στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.

    ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Β

Να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για τη συμμετοχή του στη Δράση ως ακολούθως:

Nα εξουσιοδοτήσει μέσω τυποποιημένης εξουσιοδότησης, απευθείας τον πάροχο κατάρτισης της επιλογής του, ο οποίος πρέπει να έχει συμπεριληφθεί υποχρεωτικά στο Μητρώο Παρόχων της  Δράσης, προκειμένου ο πάροχος κατάρτισης, αντί του ιδίου του παρέχοντα την εξουσιοδότηση, κατ' εντολή και για λογαριασμό του να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες.