A- A+
Άνοιξε η πλατφόρμα για το επίδομα καυσίμων - Οι δύο τρόποι για την είσπραξη του βοηθήματος

Στην ενεργοποίηση της πλατφόρμας των αιτήσεων για το επίδομα καυσίμων προχώρησε η ΑΑΔΕ, ανοίγοντας το δρόμο για την καταβολή του επιδόματος.

Οι αιτήσεις γίνονται στην πλατφόρμα: https://vouchers.gov.gr/, η οποία άνοιξε το πρωί της Τρίτης και η είσοδος σε αυτή γίνεται με τους κωδικούς Taxis του πολίτη.

Δικαιούχοι της επιδότησης είναι όσοι ιδιοκτήτες οχημάτων δηλώνουν έως και 30.000 ευρώ (δηλώσεις 2021 -  εισοδήματα 2020).

Τα χρήματα πιστώνονται είτε σε κάρτα που εκδίδουν Alpha Bank και Viva Wallet αποκλειστικά για αυτό το σκοπό (δεν χρειάζεται να είστε πελάτες) ή σε τραπεζικό λογαριασμό.

Η πίστωση της ενίσχυσης, είτε στην άυλη ψηφιακή κάρτα, είτε στον επιλεγμένο τραπεζικό λογαριασμό, γίνεται εντός 2 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία έγκρισης της αίτησης του δικαιούχου.

Αίτηση ανάλογα με το ΑΦΜ

Οι αιτήσεις των δικαιούχων στην ειδική εφαρμογή γίνονται τμηματικά ανάλογα με τον τελευταίο αριθμό του ΑΦΜ τους, ως εξής:

- 26.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 0 και 1

- 27.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 2 και 3

- 28.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 4 και 5

- 29.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 6 και 7

- 30.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 8 και 9

- Από την 1η.5.2022 και εξής, είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων, ανεξαρτήτως του λήγοντος αριθμού του Α.Φ.Μ. των φυσικών προσώπων.

ADVERTISEMENT

Η διαδικασία της αίτησης

1. Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας οι δικαιούχοι αιτούνται την έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας στην οποία πιστώνεται το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης. Η ψηφιακή κάρτα εκδίδεται από τράπεζα

2. Η είσοδος του δικαιούχου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω gov.gr πραγματοποιείται με τους κωδικούς taxisnet

3. Μετά την είσοδό του στην εφαρμογή ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου, και αιτείται την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του σχετικού ποσού σε αυτήν.

4. Μετά την ολοκλήρωση της αίτησης και εφόσον επαληθευθεί η ιδιότητά του ως δικαιούχου, η Κοινωνία της Πληροφορίας διαβιβάζει εγκριτική απόφαση στην τράπεζα και εμβάζει αμελλητί το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στον δικαιούχο.

5. Ακολούθως, η τράπεζα ενημερώνει τον δικαιούχο για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει για την ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού, αποστέλλοντας:

α) γραπτό μήνυμα (sms) στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή, με ενσωματωμένες οδηγίες και

β) μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή με ενσωματωμένο σύνδεσμο για την ενεργοποίηση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας.

Μετά την είσοδο στον ανωτέρω σύνδεσμο, ο δικαιούχος δημιουργεί προσωπικό κωδικό πρόσβασης (password) και λαμβάνει κωδικό επιβεβαίωσης, με νέο γραπτό μήνυμα (sms), προκειμένου να ενεργοποιήσει την ψηφιακή χρεωστική κάρτα του.

6. Το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στην χρεωστική κάρτα, δύναται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγοράς καυσίμων και δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο, εκτός των ανωτέρω ή η ανάληψή του.

7. Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα παραμένει ενεργοποιημένη έως την 31η.7.2022, μετά την πάροδο της οποίας το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός υποχρεούται άμεσα να την απενεργοποιήσει.

8. Για τους δικαιούχους που επιλέγουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά πέντε (5) ευρώ

ADVERTISEMENT

Τα ποσά της επιδότησης

Αναλυτικότερα, το ποσό κάθε δικαιούχου ανέρχεται σε:

  • Βενζίνη

 - 50 ευρώ για δικαιούχους - ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας,

- 40 ευρώ για δικαιούχους- ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα,

- 35 ευρώ για δικαιούχους - ιδιοκτήτες μοτοσικλετών - μοτοποδηλάτων, με κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, και

- 30 ευρώ για δικαιούχους - ιδιοκτήτες μοτοσικλετών - μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ωστόσο, όσοι επιλέξουν να εισπράξουν και να δαπανήσουν την επιδότηση μέσω ειδικής χρεωστικής κάρτας που θα εκδώσουν για αυτό το σκοπό, θα πάρουν δώρο 5 ευρώ.

Δηλαδή τα παραπάνω ποσά θα διαμορφωθούν σε 55, 45, 40 και 35 ευρώ αντίστοιχα.


ADVERTISEMENT


  • Πετρέλαιο κίνησης

Τα φυσικά πρόσωπα που έχουν στο όνομά τους αυτοκιίνητο DIESEL, πέραν των παραπάνω ποσών, ανάλογα με τον τόπο της κατοικίας τους, λαμβάνουν επιπρόσθετη στήριξη.

Συγκεκριμένα, για το μήνα Απρίλιο, το κράτος επιδοτεί τις τιμές σε κάθε πρατήριο με το ποσό των 0,15 ευρώ ανά λίτρο.

Στην προκειμένη περίπτωση, η επιδότηση αφαιρείται κατευθείαν απο την τιμή του λίτρου και ο καταναλωτής πληρώνει τη μειωμένη τιμή, χωρίς να παίρνει χρήματα στα χέρια του.

Φυσικά από αυτό το μέτρο θα επωφεληθούν και τα νομικά πρόσωπα που έχουν πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα.

Μπορεί να μην λάβουν την επιδότηση των 35 - 55 ευρώ, αλλά θα εξασφαλίσουν τις μειωμένες κατά 0,15 ευρώ το λίτρο τιμές τον Απρίλιο.

Σημειώνεται ότι το ποσό της επιδότησης έχει ήδη αφαιρεθεί από τις τιμές πώλησης του καυσίμου σε όλα τα πρατήρια.