A- A+
Άνοιξαν οι αιτήσεις για το 5ετές κρατικό δάνειο - Πού βλέπετε το ύψος του

Περιθώριο έως και τις 15/5 έχουν οι επιχειρήσεις που έκαναν αίτηση για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, για να αποδεχθούν τη χορήγηση του δανείου.

Ειδικότερα, στην πλατφόρμα mybusinessuport θα πρέπει να εισέλθουν στην ενότητα «Επιστρεπτέα Προκαταβολή (2) Αίτηση».

Εκεί εμφανίζεται το ανώτατο ποσό του δανείου που μπορεί να λάβει η επιχείρηση.

Στη συνέχεια, αφού απαντηθούν ορισμένες ερωτήσεις, ο χρήστης εισάγει το επιθυμητό ύψος της χορήγησης.

Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων είναι η 15η Μαίου. Μετά την υποβολή, πιστώνεται στο λογαριασμό της επιχείρησης το ποσό του δανείου για το οποίο αιτήθηκε.

Τα χαρακτηριστικά του δανείου

Τα ελάχιστα ποσά που θα δοθούν διαμορφώνονται στα ακόλουθα επίπεδα:

α) 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που δεν απασχολούν εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας,
β) 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους
γ) 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζόμενους
δ) 15.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 21 έως 50 εργαζόμενους,
ε) 30.000 ευρώ για επιχειρήσεις με πάνω από 50 εργαζόμενους.

Το ανώτατο ύψος ενίσχυσης (ανά επιχείρηση) δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 350.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 άτομα και το ποσό των 500.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 250 άτομα.

Ο υπολογισμός του γίνεται με βάση συγκεκριμένο αλγόριθμο, που υπολογίζει τις απώλειες που είχε η επιχείρηση λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.



Διάρκεια δανείου και επιτόκιο

Το δάνειο είναι 5ετούς διάρκειας με περίοδο χάριτος 1 έτους.

Η επιστροφή του ποσού αρχίζει από το 2022 και θα γίνει σε 40 ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις.

Το ποσό της ενίσχυσης εμφανίζεται στις οφειλές της επιχείρησης στο TAXISNet. Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα δουν το ποσό που τους αναλογεί και θα υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση επιστρεπτέας προκαταβολής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα "myBusinessSupport" στο TAXISnet.

Επιτόκιο είναι το βασικό επιτόκιο που ορίζεται  από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα, προσαυξημένο κατά 109 μονάδες βάσης. Δηλαδή, με σημερινά δεδομένα, κάτω του 1%.

Δεσμεύσεις επιχείρησης

Μοναδική υποχρέωση των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα είναι να διατηρήσουν έως και τις 31/10/2020 τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν υπό οιοδήποτε καθεστώς απασχόλησης κατά την 30ή Μαρτίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. 

Οι επιχειρήσεις που δεν έκαναν για οποιονδήποτε λόγο αίτηση στην παρούσα φάση της επιστρεπτέας προκαταβολή, θα μπορούν να υποβάλουν στην επόμενη.

Σε αυτήν θα ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι δεν έλαβαν μέρος στη φάση αυτή, ώστε να μην υπάρχουν κατά το δυνατόν αδικίες για επιχειρήσεις που έχουν πληγεί με παρόμοιο τρόπο.