A- A+
Άνοιξαν οι αιτήσεις για τη β΄ φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής - Έως 22/6 η προθεσμία

Ξεκίνησαν τη Δευτέρα 15/6 οι αιτήσεις για τη δεύτερη φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν υπό προϋποοθέσεις και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, τα χρήματα θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων έως και τις 7 Ιουλίου.

Αιτήσεις γίνονται στην πλατφόρμα myBusinessSupport., που έχει ήδη ανοίξει από το πρωί της Δευτέρας.

Οι νέοι δικαιούχοι

Η διαφορά σε σχέση με την α΄ φάση έχει να κάνει με τους δικαιούχους, που είναι περισσότεροι.

Συγκεκριμένα αίτηση μπορούν να υποβάλλουν οι ακόλουθες κατηγορίες επιχειρήσεων:

α) οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) και

β) οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, οι οποίες έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και λειτουργούν νομίμως, με εξαίρεση τις ακόλουθες:

αα) ατομικές επιχειρήσεις που δεν απασχολούσαν κανέναν εργαζόμενο με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Ιουνίου 2020, οι οποίες δεν διαθέτουν φορολογική ταμειακή μηχανή,

ββ) επιχειρήσεις που απασχολούσαν περισσότερους από χίλιους (1.000) εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Ιουνίου 2020,

γγ) επιχειρήσεις που είναι σε αδράνεια από τον Απρίλιο του 2019 και μετά, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ ή από την υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ καθ' όλη την περίοδο αυτή.


Οι όροι του κρατικού δανείου

Το δάνειο είναι 5ετούς διάρκειας με περίοδο χάριτος 1 έτους.

Η επιστροφή του ποσού αρχίζει από το 2022 και θα γίνει σε 40 ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις.

Το ποσό της ενίσχυσης εμφανίζεται στις οφειλές της επιχείρησης στο TAXISNet. Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα δουν το ποσό που τους αναλογεί και θα υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση επιστρεπτέας προκαταβολής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα "myBusinessSupport" στο TAXISnet.

Επιτόκιο είναι το βασικό επιτόκιο που ορίζεται  από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα, προσαυξημένο κατά 109 μονάδες βάσης. Δηλαδή, με σημερινά δεδομένα, κάτω του 1%.

Το ποσό του δανείου

Το ύψος του δανείου υπολογίζεται με ένα αλγόριθμο, στη βάση του τζίρου που η επιχείρηση έχει χάσει λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

Δικαιούχοι των δανείων θα είναι επίσης και όσες συμμετείχαν στην πρώτη φάση του μέτρου.

Ωστόσο, από το συνολικό ποσό που θα προκύπτει ότι δικαιούνται βάση του κύκλου εργασιών του τριμήνου Μαρτίου - Μαίου, θα αφαιρείται το δάνειο που ήδη έχουν λάβει.

Για παράδειγμα, εάν μία επιχείρηση δικαιούται 20.000 ευρώ συνολικό για αυτό το τρίμηνο και στην πρώτη φάση έλαβε 12.000 ευρώ, θα πάρει 8.000 ευρώ επιπλέον.

Αν δεν είχε συμμετάσχει στο α΄ γύρο θα πιστωθούν τα 20.000 ευρώ στο λογαριασμό της.