A- A+
Ανοίγουν στις 18/5 όλα τα εμπορικά κέντρα - Υποχρεωτική η χρήση μάσκας από όλους

Το άνοιγμα όλων των εμπορικών κέντρων νωρίτερα από την 1η Ιουνίου αποφάσισε η κυβέρνηση, καθώς έδωσε το πράσινο φως για επαναλειτουργία τους τη Δευτέρα 18 Μαίου.

Εντός των εμπορικών κέντρων θα λειτουργούν μόνο τα εμπορικά καταστήματα, ενώ για τις επιχειρήσεις εστίασης δεν θα επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων για εξυπηρέτηση των πελατών.

Με βάση τις οδηγίες της κυβέρνησης, εντός των καταστημάτων των εμπορικών κέντρων θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας τόσο στο προσωπικό εργασίας, όσο και στους πελάτες/ καταναλωτές.

Δεν είναι ακόμη σαφές αν η μάσκα θα είναι υποχρεωτική στους κοινόχρηστους χώρους ή θα υπάρχει ισχυρή σύσταση.

Επίσης, συνίσταται η χρήση γαντιών μιας χρήσεως για τους εργαζόμενους.

Ήδη τα εμπορικά κέντρα The Mall Athens, Golden Hall, McArthur Glen, River West, Factory Outlet στην Αθήνα και Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη, έχουν ξεκινήσει την απαραίτητη προετοιμασία για να ανοίξουν τις θύρες τους τις επόμενες ημέρες.

Όσα προλάβουν να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα, μπορούν να επαναλειτουργήσουν από τη Δευτέρα.

Τα ανώτατα όρια επισκεπτών

Κατά τα άλλα, ισχύουν οι γενικοί κανόνες αναλογίας  επιτρεπόμενων  ατόμων εντός των καταστημάτων:

  • Εως 20 τμ- 4 άτομα
  • Από 20 έως 100τμ - 4 άτομα +1 άτομο ανά 10 τ.μ. για την επιφάνεια από 20 έως 100 τμ
  • Άνω των 100 τμ -12 άτομα + 1 άτομο ανά 15 τ.μ. για την επιφάνεια άνω των 100 τμ
  • Μέγιστη επιτρεπόμενη παρουσία πελατών εντός του εμπορικού κέντρου: 1 πελάτης/ επισκέπτης/ καταναλωτής ανά 20 τ.μ.

Ανοίγει και η εστίαση 25/5;

Εκτός από τα εμπορικά κέντρα που επαναλειτουργούν νωρίτερα κατά 2 εβδομάδες σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, η κυβέρνηση επιδιώκει το άνοιγμα και της εστίασης από τις 25/5.

Όπως ανακοινώθηκε, ζήτησε από την Υγειονομική Επιτροπή των ειδικών να εξετάσει το ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα, στις 25 Μαΐου τα καταστήματα εστίασης, καφέ κλπ, εφόσον φυσικά τα επιδημιολογικά δεδομένα της εξέλιξης της πανδημίας το επιτρέπουν.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι η μέχρι σήμερα εμπειρία δείχνει ότι όπου έχουμε άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας με οργανωμένο τρόπο και με τήρηση των υγειονομικών κανόνων, τα αποτελέσματα είναι θετικά.