A- A+
Ανοίγουν νέες 50.000 θέσεις εργασίας με 6μηνη επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών

Από την 1η Ιανουαρίου θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για προσλήψεις νέων εργαζομένων οι επιχειρήσεις που θέλουν να ενταχθούν σε πρόγραμμα επιδότησης εισφορών.

Ο λόγος γίνεται για το «Ανοιχτό πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας», που υλοποιείται από το υπουργείο Εργασίας.

Οι 100.000 θέσεις για την πρώτη φάση του προγράμματος έχουν ήδη καλυφθεί και δεν μπορούν να υποβληθούν νέες αιτήσεις μέχρι 31/12/2021.

Ωστόσο, όπως ανακοινώθηκε, από 1/1/2022 θα προστεθούν επιπλέον 50.000 θέσεις εργασίας στο πρόγραμμα, δίνοντας τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να ενταχθούν σε αυτό.

Τι επιδοτείται

Με τη δράση αυτή επιδοτείται το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών- εργαζομένων) για 6 μήνες, ανεξαρτήτως του ύψους τους, σε επιχειρήσεις όλων των κλάδων.

Σε περίπτωση που η νέα θέση εργασίας αφορά μακροχρόνια άνεργο, εγγεγραμμένο στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δώδεκα μηνών, η νέα πρόσληψη επιδοτείται με επιπλέον 200 ευρώ.

Οι νέες θέσεις εργασίας που επιδοτούνται από το πρόγραμμα είναι επιπρόσθετες του αριθμού των υφιστάμενων θέσεων εργασίας των επιχειρήσεων – εργοδοτών κατά την 18/9/2020.

Δηλαδή για να πάρει κάποια επιχείρηση την επιδότηση θα πρέπει να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που είχε τη συγκεκριμένη ημερομηνία για όσο διαρκεί η επιδότηση.

Μετά τη λήξη του 6μήνου δεν υπάρχει άλλη υποχρέωση διατήρησης οποιασδήποτε θέσης απασχόλησης.

Το πρώτο ένσημο

Παράλληλα, από την Πρωτοχρονιά θα ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος «Πρώτο ένσημο», το οποίο δίνει κίνητρο στις επιχειρήσεις να προσλάβουν νέους ηλικίας 18-29 ετών, που δεν έχουν ξαναεργαστεί.

Το πρόγραμμα αυτό μπορεί να συνδυαστεί με τη δράση επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για 6 μήνες, που προαναφέρθηκε.

Με τον τρόπο αυτό η επιχείρηση δεν θα καταβάλει εισφορές για 6 μήνες και θα επωφεληθεί του «Πρώτου ενσήμου».

Από το τελευταίο, δίνονται οι εξής επιδοτήσεις:

- 600 ευρώ απευθείας στον νεοπροσλαμβανόμενο, σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, επιπλέον του μισθού

- 600 ευρώ καταβάλλονται στον εργοδότη για την κάλυψη μέρους της μισθολογικής δαπάνης