A- A+
Ανοίγουν οι αιτήσεις για την «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 2» - Οι δεσμεύσεις των δικαιούχων

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία εκταμίευσης των φθηνών κρατικών δανείων της δεύτερης φάσης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής προς τις επιχειρήσεις.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής δημοσιεύθηκε η νέα υπουργική απόφαση που καθορίζει τις διαδικασίες χορήγησης του δανείου, ανοίγοντας το δρόμο για τα οριστικά αιτήματα από τους δικαιούχους.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία του αιτήματος έχει ολοκληρωθεί και πλέον για να γίνουν οι πληρωμές απομένει ο προσδιορισμός του ανώτατου ύψους της χρηματοδότησης και η αίτηση χορήγησης από την πλευρά των επιχειρήσεων.

Στον 2ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής υπέβαλαν αίτημα 139.041 επιχειρήσεις, εκ των οποίων επιλέξιμες είναι οι 100.000.

Η σχετική εφαρμογή στην πλατφόρμα "myBusinessSupport" (https://www.aade.gr/mybusinesssupport) αναμένεται να ανοίξει τη Δευτέρα, ενώ η προθεσμία για την υποβολή του αιτήματος είναι 15η Ιουλίου.

Τα πρώτα χρήματα ωστόσο αναμένεται να εκταμιευτούν νωρίτερα για τις επιχειρήσεις που θα προβούν άμεσα σε αποστολή του αιτήματος δανειοδότησης.

Οι όροι του δανείου

Το ύψος του δανείου υπολογίζεται με ένα αλγόριθμο, στη βάση του τζίρου που η επιχείρηση έχει χάσει λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

Τα ελάχιστα ποσά που θα δοθούν διαμορφώνονται στα ακόλουθα επίπεδα:

α) 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που δεν απασχολούν εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας,
β) 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους
γ) 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζόμενους
δ) 15.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 21 έως 50 εργαζόμενους,
ε) 30.000 ευρώ για επιχειρήσεις με πάνω από 50 εργαζόμενους.

Το ανώτατο ύψος ενίσχυσης (ανά επιχείρηση) δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 350.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 άτομα και το ποσό των 500.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 250 άτομα.

Το επιτόκιο ορίζεται σε 0,94% το οποίο αντιστοιχεί στο βασικό επιτόκιο που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα (-0,15), προσαυξημένο κατά 109 μονάδες βάσης.

Δεσμεύσεις και τρόπος εξόφλησης

Οι εταιρείες οφείλουν να διατηρήσουν το προσωπικό που είχαν την 1η Ιουνίου έως και τον Οκτώβριο του 2020.

Το ΥΠΟΙΚ παρέχει περίοδος χάριτος για 1 έτος και μετά το δάνειο αποπληρώνεται σε 48 μηνιαίες δόσεις.

Επιπλέον, παρέχεται δυνατότητα:


α) επιστροφής μόνο ποσοστού 70% της ενίσχυσης, εφόσον ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης, ένα έτος μετά τη λήψη της ενίσχυσης, είναι μειωμένος κατά 70% ή παραπάνω σε σχέση με το ύψος του κύκλου εργασιών αναφοράς ή των ακαθάριστων εσόδων αναφοράς.

β) επιστροφής μόνο ποσοστού 60% της ενίσχυσης, για τις επιχειρήσεις που απασχολούσαν την 1η Ιουνίου 2020 περισσότερους από είκοσι εργαζόμενους, εφόσον διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν κατά την 1η Ιουνίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, ως και την 1η Ιουνίου 2021.