A- A+
Άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων στις 10 το πρωί θέλουν οι έμποροι για το Μάιο

Στο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων λιανικής πώλησης αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση από τις 4/5 και στα σενάρια για τον τρόπο λειτουργίας δίνουν και παίρνουν.

Ένα θέμα έχει να κάνει με τον ανώτατο αριθμό των πελατών που θα εισέρχονται στα καταστήματα, που αν επιβληθεί θα είναι συνάρτηση του εμβαδού τους, όπως στα σούπερ μάρκετ.

Άλλο ζήτημα αποτελεί το ωράριο λειτουργίας, καθώς αναζητούνται τρόποι μείωσης του συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών προτείνει να μετατοπιστεί προσωρινά η ώρα έναρξης λειτουργίας των καταστημάτων από τις 9 π.μ στις 10 π.μ, έως το τέλος Μαΐου.

Τέλος, το πιο σημαντικό έχει να κάνει με τα ενοίκια που θα πληρώνουν οι επιχειρήσεις.

Οι έμποροι θα επιδιώξουν οι έκπτωση του 40% να ισχύσει για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα, καθώς ο τζίρος αναμένεται σημαντικά μειωμένος τους επόμενους μήνες.

Τι συνέβη στη Γερμανία

Οι ενδείξεις από το άνοιγμα των καταστημάτων με εμβαδό έως 800 τ.μ. στη Γερμανία δεν είναι ενθαρρυντικές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, σε μια από τις πιο πολυσύχναστες εμπορικές συνοικίες στο Βερολίνο, το Mitte, οι δρόμοι είναι σχεδόν άδειοι.

Τα περισσότερα καταστήματα ακόμα κλειστά και σε όσα άνοιξαν, οι πελάτες άφαντοι.

«Οι πωλήσεις μας θα καταρρεύσουν», εκτιμά ιδιοκτήτης μικρού καταστήματος που πουλά συσκευές καφέ εσπρέσο. «Κανείς δεν θέλει να ψωνίσει αυτή τη στιγμή. Φοβούνται πολύ ότι θα μολυνθούν».