A- A+
Ανοίγει το Taxis για τις δηλώσεις σε 2 εβδομάδες - Πώς θα πληρωθούν οι φόροι

Σε λειτουργία θα τεθεί στα μέσα αυτού του μήνα η εφαρμογή των δηλώσεων φορολογίας για τα εισοδήματα του 2020, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, τόνισε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνουν όλες οι απαραίτητες προσαρμογές στα συστήματα της ΑΑΔΕ, ώστε να ξεκινήσουν οι δηλώσεις.

Όπως είπε, στόχος είναι σε δύο εβδομάδες να ανοίξει η πλαρφόρμα για το Ε1, ώστε να δηλωθούν τα περυσινά εισοδήματα.

Τι αλλάζει εφέτος

Ο χρόνος αυτός είναι απαραίτητος για την απαραίτητη προετοιμασία, καθώς στη χρονιά που ξεκίνησε η πανδημία νοικοκυριά και επιχειρήσεις έλαβαν κρατική στήριξη, αφορολόγητη, και θα πρέπει τα ποσά της να συμπληρωθούν αυτόματα σε νέους κωδικούς που θα δημιουργηθούν.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι αποζημιώσεις ειδκού σκοπού για εργαζομένους σε αναστολή, οι αποζημιώσεις σε ιδιοκτήτες ακινήτων και οι Επιστρεπτέεες Προκαταβολές, οι οποίες θα πρέπει να εμφανιστούν στις δηλώσεις χωρίς όμως να φορολογηθούν.

Ειδική ρύθμιση θα πρέπει να υπάρξει και για τα τεκμηρία, από το βάρος των οποίων πληγέντες οικονομικά από την κρίση θα απαλλαγούν.

ADVERTISEMENT

Πώς θα πληρωθούν οι φόροι

Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των δηλώσεων είναι η τελευταία εργάσιμη ημέρα του Αυγούστου.

Όσοι όμως υποβάλλουν τη δήλωσή τους έως το τέλος Ιουλίου και εξοφλήσουν έως τότε εφάπαξ το φόρο που θα προκύψει, θα κερδίζουν έκπτωση 3%.

Εναλλακτικά, ο φόρος μπορεί να πληρωθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 31/7.

Από την άλλη, όσοι υποβάλλουν τη δήλωση τον Αύγουστο, εκτός του ότι δεν θα δικαιούνται την παραπάνω έκπτωση, θα κληθούν στο τέλος του ίδιου μήνα να πληρώσουν 2 δόσεις μαζεμένες.