A- A+
Ανοίγει την Τρίτη η πλατφόρμα για τα αδήλωτα τ.μ. - Προθεσμίες δύο ταχυτήτων

Ανοίγει την ερχόμενη Τρίτη 25 Φεβρουαρίου η πλατφόρμα της ΚΕΔΕ για τη δήλωση των πραγματικών τ.μ. των ακινήτων στους Δήμους, εφόσον αυτά είναι λανθασμένα.

Με τον τρόπο αυτό θα διαγράφονται όλες οι βεβαιωμένες οφειλές δημοτικών τελών και ΤΑΠ από διαφορές εμβαδών μέχρι την ημέρα της υποβολής της δήλωσής τους στον οικείο Δήμο και όχι μέχρι τις 31/12/2019, όπως είχε αρχικώς γίνει γνωστό.

Αυτό σημειώνει η ΠΟΜΙΔΑ σε ενημερωτικό της σημείωμα, μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από τη Βουλή.

Εξαιρούνται όμως από τη διαγραφή τα ποσά που βεβαιώθηκαν είτε κατόπιν ελέγχου της υπηρεσίας του Δήμου, είτε λόγω αιτήματος χορήγησης βεβαίωσης για μεταβίβαση ακινήτου.

Επίσης, τα ήδη καταβληθέντα ποσά στους Δήμους για τις παραπάνω αιτίες δεν επιστρέφονται.

Οι προθεσμίες είναι οι εξής:

  • Έως 31/3 για όσους έχουν ήδη τακτοποιήσει τα ακίνητά τους (αυθαίρετα, ημιυπαίθριοι)
  • Έως 30/6 για όσους τακτοποιήσουν μετά τις 31/3 το ακίνητό τους

Πώς θα γίνεται η δήλωση

Για την είσοδο στην πλατφόρμα θα γίνεται χρήση των κωδικών Taxis του φορολογούμενου και αυτόματα θα εμφανίζονται τα στοιχεία κάθε ακινήτου που είναι καταχωρημένα στο Ε9.

Επιπλέον θα γίνει σύγκριση με τη βάση χρέωσης δημοτικών τελών του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς τα στοιχεία θα είναι συσχετισμένα με τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του κάθε ακινήτου.

Κάθε ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ακινήτου, θα μπορεί να δηλώσει υπεύθυνα στον οικείο Δήμο, συμπληρωματικά ή και αρχικά, το πραγματικό σημερινό εμβαδόν κάθε ιδιοκτησίας του που ηλεκτροδοτείται ή και που δεν ηλεκτροδοτείται, ή και δεν ηλεκτροδοτήθηκε ποτέ, τακτοποιημένο ή μη.

Το εμβαδό της θα πρέπει να συμπίπτει με αυτό που είναι δηλωμένο στο Ε9, αλλά και τυχόν αλλαγή της χρήσης της ιδιοκτησίας σε άλλη από αυτή που ήταν δηλωμένη στο Δήμο.

Λόγω της άμεσης διασύνδεσης της εφαρμογής με τις παραπάνω βάσεις δεδομένων, της άμεσης διασταύρωσης των στοιχείων τους και της προσωπικής ευθύνης του δηλούντος για την ακρίβειά τους, δεν θα απαιτείται η προσέλευση των πολιτών σε καμιά υπηρεσία και η συνυποβολή κανενός απολύτως δικαιολογητικού.

Οι Υπηρεσίες Εσόδων των οικείων Δήμων θα επεξεργάζονται στη συνέχεια τις ηλεκτρονικές αυτές δηλώσεις και θα ενημερώνουν τους πολίτες σχετικά για την αποδοχή τους, αλλά και για τον υπολογισμό κάθε οφειλόμενου ποσού ΤΑΠ για τα μη ηλεκτροδοτούμενα και για οφειλόμενα δημοτικά τέλη από 1.1.2020 και μετά.